עד ל-1 בינואר 2009 התבצעו כל הליכי האכיפה והגבייה במדינת ישראל על ידי מערך לשכות הוצאה לפועל והמרכז לגביית קנסות אגרות, והוצאות הפועל מכוח חוק המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות תשנ"ה-1995.
לשכות ההוצאה לפועל אחראיות על הוצאתם לפועל של פסקי דין, אכיפתם וגביית חובות כספיים.
במשך שנים נשמעו טענות מצד נושים (בעיקר) לפיהן ההליכים שנוהלו במסגרות אלו לקו בחוסר יעילות ובאיטיות רבה מה שהוביל גם לירידת קרנה של המערכת בעיני הציבור הרחב.
גם לאור הקולות שקראו להתייעלות במערכת ההוצאה לפועל, הגיע תיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל, במסגרתו הוקמה רשות האכיפה והגבייה ובוצעו שינויים נוספים - כשהמטרה המוצהרת הנה שיפור וייעול הליכי הוצאה לפועל.
לקבלת סיוע משפטי של עורך דין חייגו חינם: 1-800-800-891
הקמת רשות האכיפה והגבייה החדשה הייתה כאמור חלק מהרפורמה האחרונה בחוק הוצאה לפועל תשכ"ז-1967 שנעשתה במסגרת תיקון 29 לחוק.
חלק חשוב בתיקון האמור קבע והחליט על הקמת הרשות שתכלול את המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות ולשכות ההוצאה לפועל הוחלט כחלק מהצעד של הפרדת לשכות ההוצאה לפועל מהרשות השופטת והכפפתן לשר המשפטים במקום לנשיא בתי משפט השלום כפי שהיה עד כה.
מבנה ארגוני ותפקידים - רשות האכיפה והגבייה
סעיף 1 לחוק ההוצאה לפועל קבע כי בסמוך לכל בית משפט שלום תקום לשכת הוצאה לפועל.
במסגרת הרפורמה הוחלט גם על הפרדה פיזית אך בשל קשיים לוגיסטיים וכלכליים, צעד זה טרם יצא לפועל.
מלבד זאת, נעשו גם שינויים ארגוניים מרחיקי לכת בבעלי התפקידים. במקום ראש ההוצאה לפועל שהיה רשם בית משפט שלום, מונו כעת בכל לשכת הוצאה לפועל מספר רשמים.
מלבד ארבעת הסמכויות המשפטיות הקבועות שהקנה החוק לרשמים, הרחיב התיקון באופן משמעותי את סמכויותיהם המנהליות.
קיראו מידע נוסף אודות מערכת ההוצאה לפועל בישראל:
החוק מאפשר לרשם לאסוף מידע אודות החייב בדרכים קלות פשוטות יותר, כדי לקבל תמונה מפורטת על מצבו הכלכלי. בין השאר על ידי פנייה לחברות אשראי, בנקים, חברות ביטוח, רשם החברות, רשם המשכונות, רשם המקרקעין ועוד.
בירור מידע זה יאפשר לברר בצורה טובה יותר את מצבת הנכסים של החייב ולהיפרע ממנה. מלבד זאת בסמכות הרשם להפעיל אמצעים נוקשים כדי לגרום לחייב לסלק את חובו כדוגמת שלילת רישיון נהיגה או מניעת חידוש של דרכון, עיקול כספים ונכסים מידי החייב או המצויים בידי צד ג' ומכירתם, הקפאת כרטיס האשראי והוצאת צו עיכוב יציאה מהארץ גם לתקופה העולה על שנה.
>>> יש לך בעיה משפטית בנושא הוצאה לפועל? <<<
אילו רפורמות ופרוייקטים מקדמת רשות האכיפה והגבייה בישראל?
הרשות מקדמת מספר פרויקטים ורפורמות לצורך קיום מערכת אכיפה וגבייה יעילה יותר. במסגרת זו כדי להעלות את אחוזי הגבייה בתיקים בסכומים נמוכים הוקם המסלול המקוצר שמיועד לתיקים בהם הסכום הוא עד 10,000 שקלים.
במסלול זה אי אפשר לפעול כשהחייב הוכרז מוגבל באמצעים, נמצא במסגרת איחוד תיקים או בביצוע צו עשה אך הוא חוסך לזוכים משאבים רבים ובעיקר זמן יקר ותורים להם הורגלו בעלי חוב הפוקדים את לשכות ההוצאה לפועל בכל רחבי הארץ.
צוות הלשכה פועל לגביית החוב באמצעות הטלת עיקולי צד ג' ורכב והפעולות בו נעשות ללא ייצוג משפטי של עורכי דין. בדומה מקדמת כעת הרשות פרויקט לסגירת תיקי חובות לגורמים גדולים במשק כדוגמת בנקים, חברות תקשורת וגופים ציבוריים באמצעות הסדרי חוב.
משרד עורכי דין דורה כהן ויצמן ושות' מטפל באלפי תיקי הוצאה לפועל, ואנו נשמח להעניק לך ייעוץ משפטי מקצועי בכל שאלה רלוונטית, ובכל בעיה בה נתקלת מול רשות האכיפה והגבייה בישראל.
קיראו עוד על: הרפורמה בהוצאה לפועל
לקבלת סיוע משפטי של עורך דין חייגו חינם: 1-800-800-891
|