פסילה מנהלית מלהחזיק רשיון נהיגה – שלילת רשיון
מי רשאי לפסול, באילו תנאים ולמי מסורה הסמכות לבטל פסילת רשיון נהיגה?
על פי פקודת התעבורה (נוסח חדש) רשאי שוטר או קצין משטרה ליטול את רשיון הנהיגה, מנהג אשר עבר עבירה מהעבירות המפורטות בפקודה, או עבירה שבשלה ארעה תאונת דרכים בה נהרג או נחבל אדם או ניזוק רכוש.
מדובר במתן צו פסילה המכונה "צו פסילה מנהלית" ואשר כאמור ניתן על ידי שוטר או קצין משטרה ללא החלטה של בית המשפט. פקודת התעבורה קבעה מנגנון מסודר לתהליך הפסילה המנהלית, ואף לביטול הפסילה על ידי בית המשפט.
חייגו בכל שעה: 1-800-800-891 לשיחה עם עורך דין
בכדי ששוטר יטול את רשיון הנהיגה של נהג, יש הכרח כי אותו נהג יעבור עבירה מאלה המפורטות בתוספת הרביעית לפקודה (עבירה כגון: אי ציות לתמרורים, עקיפה מסוכנת, עבירות מהירות וכיוצ"ב) או שעבר עבירה שגרמה לתאונת דרכים (וגרמה למוות, חבלה, היזק לרכוש).
הנהג יוזמן לשימוע בפני קצין משטרה בתוך שלושה ימים, ואז יוחלט האם להשיב לנהג הרשיון או להאריך הפסילה.
הפקודה קובעת מועדים ספציפיים למשך הפסילה המנהלית. כך למשל בעבירה שגרמה לתאונת דרכים שבה נהרג אדם – יפסל הנהג לתקופה של 90 ימים. בעבירה שגרמה לתאונת דרכים שבה נחבל אדם או ניזוק רכוש - יפסל הנהג לתקופה של 60 ימים. ובעבירות המנויות בתוספת הרביעית לפקודה – יפסל הנהג לתקופה של 30 ימים.
נהג שלא הופיע לשימוע – ניתן לפסול את רשיונו לפי התקופות הנ"ל, גם בהעדרו.
יש לציין כי, תנאי מקדים להטלת הפסילה על ידי קצין המשטרה, הוא כי לזה היה יסוד להניח כי יוגש כתב אישום כנגד הנהג עובר העבירה.
הגורם אשר רשאי לבטל פסילה מינהלית הינו בית המשפט לענייני תעבורה.
הפסיקה קבעה שני תנאים להפעלת הסמכות לפסילה מנהלית: האחד – מרכיב הראיות, היינו על קצין המשטרה לבחון אם קיימות ראיות לכאורה המצביעות על כך שהנהג עבר עבירה המופיעה ברשימת העבירות המצדיקות פסילה מינהלית.
יש לציין כי בשלב זה אין הכרח שקצין המשטרה ידע לציין את הגדרת העבירה באופן מדוייק ודי בכך שלקצין יהיה יסוד להניח כי יוגש כתב אישום.
התנאי השני – האם קיימת מסוכנות לציבור בהמשך נהיגתו של הנהג בכביש. עיקרו של תנאי זה בכך שהוא משתית את הפסילה המנהלית על שיקול של מניעת סכנה לציבור מהמשך נהיגתו של הנהג.
על פי פסיקת בית המשפט העליון באשר לבחינת המסוכנות – יש לבחון כל מקרה לגופו. הקריטריונים אשר נבחנים לרוב הינם נסיבות העבירה ועברו התעבורתי של הנהג, היינו כמה עבירות עבר הנהג עד כה.
גם על החלטת בית המשפט בעניין הפסילה המנהלית ניתן להגיש ערר לערכאה עליונה או בקשה לעיון חוזר לאותה הערכאה אשר דנה בבקשה הראשונה.
במקרה של פסילה על ידי קצין משטרה, על הנהג למסור את רשיון הנהיגה לקצין מיד לאחר מסירת צו הפסילה לידיו. קצין המשטרה הוא זה שמודיע לרשות הרישוי על הפסילה ועל תקופתה.
במקרה בו הפסילה מושתת על ידי בית המשפט, יש למסור את רשיון הנהיגה לאותו בית המשפט שהורה על הפסילה מיד לאחר שהודע על הפסילה. אולם, אם בית המשפט שוכנע כי הרישיון אינו בידי בעלו אותה שעה, הוא רשאי להורות על המצאת הרשיון בתוך תקופה מסוימת. אולם בית המשפט נוהג לקבוע ערבות להמצאת הרישיון במקרה שכזה.
במקרים בהם נפסל נהג על ידי קצין או על יד בית המשפט לענייני תעבורה, ורשיונו אבד, על הנהג להמציא תצהיר בו הוא מצהיר על האבידה ותקופת הפסילה תחל מיום המצאת ההצהרה.