תפקיד רשם ההוצאה לפועל (registrar) הוא יציר כפיו של הרפורמה בחוק ההוצאה לפועל – תיקון 29. טרם הרפורמה שנועדה לטפל במספר סוגיות, היו אחראים רשמי ושופטי בית משפט השלום גם על ענייני הוצאה לפועל, זאת במסגרת תפקיד שהוגדר כראש ההוצאה לפועל.
במסגרת התיקון ששם לו למטרה להפריד בין מערכת האכיפה ובתי המשפט, בוטלו הסמכויות שהוענקו קודם לכן לרשמים והשופטים ובכל לשכה מונו מספר רשמי הוצאה לפועל.
לקבלת סיוע משפטי של עורך דין חייגו חינם 1-800-800-891
תחום אחריות וסמכויות של רשם ההוצאה לפועל
לרשם הוצאה לפועל מסורות ארבע סמכויות שיפוטיות: דיון בטענת פרעתי, אחריות כונס נכסים או אחריות נאמן וחיוב צד שלישי.
מלבד זאת מסורות לרשם מספר סמכויות מנהליות: מינוי כונס נכסים על נכס ספציפי של החייב לצורך פירעון החוב, הטלת עיקולים, הוצאת צווי עיכוב יציאה מהארץ ועוד. הסמכויות הביצועיות לאחר קבלת ההחלטה של הרשם, מוקנות למוציא לפועל הפועל מטעם לשכת ההוצאה לפועל.
סמכויות הרשם בעקבות תיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל
תיקון 29 הרחיב ושינה את סמכויות הרשם. התיקון ביטל את הדרישה להחתים את החייב על כתב ויתור סודיות ובמקביל הוגדל מספר הגופים אליהם ניתן לפנות כדי לקבל תמונה עדכנית אודות מצבו הכלכלי של החייב.
באופן זה ניתן לפנות כעת ללשכות רישום המקרקעין, חברת חשמל, רשם המשכונות, תאגידים בנקאיים, מנהל מקרקעי ישראל, מרשם האוכלוסין, המוסד לביטוח לאומי, רשם החברות ועוד.
מלבד זאת הורחבו גם האמצעים להפעלת לחץ על החייב לסילוק החוב כדוגמת שלילת רישיון נהיגה או דרכון ועוד.
ערעור על החלטות רשם ההוצאה לפועל
כיום, ערעור על החלטותיו השיפוטיות של רשם ההוצאה לפועל הוא ערעור בזכות (appeal as of right). ערעור זה מוגש לבית משפט השלום. בעבר לעומת זאת, הערעור הוגש לבית המשפט המחוזי אך היה מדובר על ערעור ברשות (appeal by permission).
משמע בניגוד לערעור בזכות שנהוג כיום ובעקבות השינויים האחרונים בחוק בכאמור, בעבר היה צורך לבקש את רשות בית המשפט או ראש ההוצאה לפועל לצורך הגשת ערעור על החלטת רשם.
קיראו בהרחבה על: ערעור בזכות על החלטת רשם ההוצאה לפועל
פסקי דין רלוונטיים לעניין רשם ההוצאה לפועל
רצ"פ 48/09 (שלום תל אביב) אמויאל נ' בנק הפועלים - על רקע תכליתם של פקודת פשיטת רגל תש"ם-1980 וחוק ההוצאה לפועל נקבע בעבר שיש להפנות באופן יזום להליך פשיטת רגל חייבים המבקשים הכרזה על הגבלה שאין ביכולתם לסלק את החוב.
אחרי החלטה זו קיבל בית המשפט המחוזי החלטה אחרת לפיה לראש ההוצאה לפועל אין סמכות להפנות את החייב להליכי פשיטת רגל שכן לפי הוראות הפקודה, כוח זה מסור לחייב ולנושים בלבד.
בפסק הדין האמור קובע בית המשפט כי בעקבות סעיף 77א שהתקבל בתיקון 29, יש לרשם ההוצאה לפועל סמכות ליידע את החייב בדבר קיומה של אפשרות זו אך הוא אינו מוסמך להפנותו אליהם.
לקבלת סיוע משפטי בענייני הוצאה לפועל חייגו: 1-800-800-891
יש לך בעיות מול הרשם בהוצאה לפועל? פנה אל עורך דין!
להחלטות רשם ההוצאה לפועל יכולות להיות השלכות משמעותיות לגבי זוכים וחייבים בתיקי הוצאה לפועל ומכאן החשיבות הרבה שבפניה אל עורך דין העוסק בתחום.
משרדינו ישמח לענות לכל שאלה ולסייע הן לזוכים והן לחייבים בהליכים ההוצאה לפועל, בדיונים והגשת בקשות לרשם וכן במגרת ערעור על החלטת רשם ההוצאה לפועל. אל תהססו לפנות ולקבל סיוע! |