|
הוצאה לפועל - מיהו חייב מוגבל באמצעים?
מיהו חייב מוגבל באמצעים? ראש הוצאה לפועל, רשאי להכריז על חייב כחייב מוגבל באמצעים, אם מילא אחר התנאים הבאים: בתנאי שהחייב הגיש בקשה למתן צו תשלומים על פי חוק ההוצאה לפועל, או שהחייב ביקש לפרוס את תשלום חובו לתקופה העולה על אחת התקופות הבאות:
- שנתיים – אם סכום החוב אינו עולה על 20,000 ₪.
- 3 שנים – אם סכום החוב הינו 20,000-100,000 ₪.
- 4 שנים – אם סכום החוב עולה על 100,000 ₪.
אילו הגבלות חלות על חייב מוגבל באמצעים?
לאחר שראש ההוצאה לפועל, הכריז על חייב כחייב מוגבל באמצעים, הוא ייתן צו תשלומים לחייב על פי בקשתו, וזאת עד לבדיקת יכולתו של החייב. מדובר בצו ביניים עד לבדיקת יכולת.
במסגרת צו הביניים, רשאי ראש הוצאה לפועל להטיל על החייב את ההגבלות הר"מ (כולן או מקצתן) וזאת כדי להבטיח את פירעון החוב ועל מנת למנוע יצירת חובות נוספים:
- הטלת צו עיכוב יציאה מהארץ על החייב.
- הגבלת החייב כלקוח מוגבל מיוחד, כמשמעותו בחוק שיקים ללא כיסוי.
- הגבלת החייב מלעשות שימוש בכרטיס אשראי.
- חייב מוגבל לא ייסד תאגיד ולא יהיה בעל עניין בתאגיד, אלא אם אישר זאת ראש ההוצאה לפועל.
מרשם חייבים מוגבלים באמצעים
לאחר הכרזה על חייב כחייב מוגבל באמצעים, ראש ההוצאה לפועל, יורה על רישום פרטיו של חייב זה במרשם של חייבים מוגבלים באמצעים.
מרשם זה פתוח לעיון הציבור בכל לשכת הוצאה לפועל. הרישום יכיל את שם החייב, מספר תעודת הזהות שלו, מענו ומשלח ידו, תאריך ההכרזה על החייב כמוגבל באמצעים, מספר תיק הוצאה לפועל שבו ניתנה ההכרזה וסכום החוב אותו הוא חייב.
חייב מוגבל באמצעים עם מספר תיקי הוצל"פ
מה הדין במקרה בו לחייב שהוכרז כחייב מוגבל באמצעים קיימים מספר תיקי הוצאה לפועל? במקרה כזה, ראש ההוצאה לפועל ייתן צו איחוד תיקים.
במקרה בו נפתח נגד החייב תיק נוסף,יצורף התיק לתיק האיחוד.
בדיקת יכולת החייב ומתן צו תשלומים סופי
לאחר מתן צו הביניים, ראש ההוצאה לפועל יקיים בדיקה בדבר יכולתו של החייב. הבדיקה יכולה להיעשות על סמך בקשת החייב למתן צו תשלומים והמסמכים שצרף אליה החייב, או על סמך חקירת יכולת של החייב.
ראש ההוצאה לפועל מחויב ליתן לזוכה הזדמנות לטעון טענותיו בכתב, וכן לקיים לחייב חקירת יכולת אם ביקש זאת הזוכה. בסופו של התהליך, יתן ראש ההוצאה לפועל צו תשלומים בהתאם ליכולתו של החייב ויקבע כי הוא מוגבל האמצעים אם אין הוא יכול לפרוע את החוב במשך התקופות המפורטות מעלה.
במקרה וראש ההוצאה לפועל יחליט כי החייב יכול לפרוע את חובו במהלך התקופות הנ"ל – לא יכריז עליו כעל חייב מוגבל באמצעים. לגבי הגבלות שנקבעו בצו הביניים – במידה והחייב הוכרז כחייב מוגבל באמצעים בצו סופי, יישארו ההגבלות על כנן, וניתן גם להוסיף עליהן. לגבי הסרת ההגבלות – זה יעשה רק במקרים חריגים ומיוחדים.
ראש ההוצאה לפועל רשאי להותיר את ההגבלות על כנן, גם במקרה בו לא הכריז על החייב כחייב מוגבל באמצעים, וזאת כל עוד לא נפרע החוב או לתקופה אחרת שיקבע. דבר זה נעשה כאשר ברור כי החייב עלול לסכל את פירעון החוב או שהדבר דרוש להבטחת החוב מסיבה אחרת.
ביטול ההכרזה על חייב כמוגבל באמצעים
ישנם מקרים בהם תבוטל ההכרזה על החייב כמוגבל באמצעים, כך במקרה של פירעון החוב, או במקרה בו נחתם הסכם בין הזוכה לחייב בעניין פירעון החוב שאושר על ידי ראש ההוצאה לפועל. יצוין כי ראש ההוצאה לפועל רשאי, בכל עת, מיוזמתו או לפי בקשה של אחד הצדדים, לבטל את ההכרזה.
לקבלת סיוע משפטי ללא כל התחייבות מצידך לחץ: יעוץ משפטי |
|