פירוק שיתוף בדירת מגורים של בני זוג הוא סוגיה כאובה. פירוק השיתוף יכול להיעשות במצבים שונים שאליהם נקלע הזוג במהלך חייו המשותפים, בין היתר במצב של פשיטת רגל ומכירת דירת המגורים על ידי כונס נכסים.
חוק המקרקעין התשכ"ט-1969 שמתייחס לסוגיה זו כולל התייחסות גם לתחולת הוראות חוק הגנת הדייר [נוסח משולב] התשל"ב-1972 במצבים מסוימים.
דיירות מוגנת היתה בעבר זכות כלכלית נפוצה שאינה מהווה זכות קניינית במקרקעין. מטרת הדיירות המוגנת הייתה להגן על השוכרים מפני פינוי מהדירה באמצעות העלאת שכר דירה.
הזכות הייתה משתלמת מאד שכן היא אפשרה לדיירים לשלם שכר דירה נמוך בשיעור משמעותי משכר הדירה המקובל בשוק. בשנת 1972 נחקק החוק שמסדיר את היחסים בין הדיירים ובעלי הדירות.
סעיף 33 לחוק הגנת הדייר מעניק הגנה לחייב במקרה של הליכי הוצאה לפועל ופשיטת רגל כך שיש אפשרות למכור את הנכס אך הנכס נמכר כנכס תפוס והחייב ובני משפחתו נחשבים לדיירים מוגנים של בעל הנכס. במהלך השנים צומצמה התחולה של הסעיף על ידי בית המשפט והמחוקק.
לקבלת סיוע משפטי של עורך דין מנוסה חייגו חינם: 1-800-800-891
המצב שהיה נהוג בפירוק שיתוף בדירת מגורים ע"י כונס נכסים
סעיף 40 א לחוק עוסק בפירוק השיתוף של בני זוג בדירת מגורים. הסעיף אינו עושה הפרדה בין פירוק השיתוף במקרה של גירושין ובמקרים של הליכים משפטיים אחרים.
לשון הסעיף מורה כי פירוק השותפות באמצעות מכירת הדירה לא יתבצע עד שייווכח בית המשפט כי יש לילדיו הקטינים של הזוג ולהורה המחזיק אותם הסדר מגורים חלופי שהולם את צורכיהם, לרבות הסדר זמני למשך פרק זמן שייקבע.
בהמשך נקבע בסעיף 40 א (ב) כי הוראות חוק הגנת הדייר לא יחולו בעניין זה. במילים אחרות, במצב הדברים הקבוע בסעיף 40א, אין אפשרות לבן הזוג להמשיך להתגורר בדירת בני הזוג כדייר מוגן והדירה תימכר כאשר היא ריקה מכל יושביה.
קיראו בהרחבה על: פירוק שיתוף במקרקעין בהליכי גירושין
פסיקת בית המשפט העליון - קביעת הלכה בנושא פירוק שיתוף במקרקעין
בפסק הדין התקדימי רע"א 8233/08 כובשי נ' עו"ד אייל שוורץ מחליטים שופטי בית המשפט העליון ברשות כבוד השופטת עדנה ארבל להפוך את ההלכה על פיה. זאת לאחר שהרכב בית המשפט המחוזי בערכאה הקודמת קבע שבת הזוג של החייב היא אינה דיירת מוגנת.
בערעור, קובעים שופטי בית המשפט העליון בדעת רוב אל מול דעת המיעוט של כבוד השופט ג'ובראן, כי סעיף 33 לחוק הגנת הדייר חל על פירוק שיתוף בדירת מגורים של בני זוג.
המשמעות היא שבן הזוג שאינו חייב יורשה להמשיך להתגורר בנכס כדייר מוגן והדירה תימכר למעשה כדירה תפוסה וזאת כאמור בניגוד למצב שהיה קיים עד לפסק הדין. הביקורת על פסק הדין היא שבפני בית המשפט עומדים אמצעים אחרים להגן על בן הזוג של החייב.
משרד עורכי דין דורה כהן ויצמן ושות' עומד לרשותך בכל שאלה בנושא הליכי הוצאה לפועל, כינוס נכסים וחובות כספיים בכלל. אנו מציעים יעוץ משפטי בכל בעיה שמטרידה אותך, ללא כל התחייבות.
לקבלת סיוע משפטי של עורך דין מנוסה חייגו חינם: 1-800-800-891
|