בסקירה שלפניך נתייחס להליך קציבת המזונות על ידי בית המשפט המחוזי במסגרת הליכי פש"ר כנגד חייב אשר מצוי בצו כינוס / צו פשיטת רגל, כיצד הסכום נקבע ומה המשמעות לגבי הצדדים להליך.
בתחילת הליך הפש"ר אשר מקורו בבקשת חייב ולאחר שנבדקת בקשת החייב לפשיטת רגל נקבע לחייב צו תשלומים חודשי המשולם לקופת הכנ"ר במסגרת צו הכינוס ועיכוב ההליכים.
יתרון עיקרי הצומח לחייב מתוך צו הכינוס הינו כי מעתה ואילך נושיו אינם רשאים לפעול כנגדו לגביית חוב העבר, וצו עיכוב הליכים לפי צו הכינוס חל על כל תיקי החייב לרבות תיק המזונות, ככל שנפתח כזה בלשכת ההוצאה לפועל.
לשיחה עם עורך דין חייג/י חינם: 1800-800-891
חוב מזונות שנוצר עד למועד צו הכינוס הינו חוב בר תביעה בהליך הפש"ר, ועל הזוכה להגיש תביעת חוב כדין.
בנוסף יוזכר כי החייב אינו מופטר מחוב מזונות במסגרת צו הפטר (רק במקרים חריגים ומטעמים מיוחדים שירשמו) בסיום הליך הפש"ר וחוב זה נותר בעינו עד לפירעונו הסופי והמוחלט לקטינים.
סע' 128 (א) לפקודת פשיטת הרגל קובע:
"לפי בקשתו של אדם שמגיעים לו מפושט הרגל על פי פסק דין מזונות שזמן פרעונם חל אחרי מתן צו הכינוס, רשאי בית המשפט להקציב לאותו אדם מזמן לזמן מתוך נכסי פושט הרגל או מתוך הכנסותיו סכומי כסף שימצא לנכון".
האם בית המשפט הדן בפש"ר משנה את המזונות?
בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני כבר קבעו את סכום המזונות החודשי המגיע מאת החייב במסגרת פסק דין, מדוע יש צורך לדון מחדש בעניין והפעם בפני ערכאה אחרת?
יודגש כי בית המשפט המחוזי המוסמך להליכי הפש"ר אינו משנה את הסכום שנקבע בעבר אלא קובע כמה ישולם בפועל (באופן זמני) בעת שהחייב מצוי בהליכי פשיטת רגל.
הנפגעת העיקרית, לכאורה, מהליכי הפש"ר עלולה להיות אם הקטינים אשר עתה בית המשפט עלול להקטין באופן משמעותי את סכום התקבול החודשי המגיע לה בפועל מאת החייב.
עם זאת, עתה גורמים נוספים בודקים את עמידת החייב בתשלומים, והכנ"ר ובית המשפט המחוזי מהווים תמריץ לחייב שלא לצבור פיגורים בעת שהייתו בהליכי פשיטת רגל.
צבירת פיגורים בסכום הקבוע עלולה להיחשב כשימוש לרעה ו/או בחוסר תום לב בהליכי הפש"ר אשר עלול לגרור את ביטול ההליך.
האם פשיטת רגל מהווה פתרון לחייב בתיק מזונות?
חוב מזונות שנוצר עד לצו הכינוס זוכה לעדיפות ולדין קדימה ובנוסף יש לזכור כי אין הפטר מחוב מזונות (למעט במקרים נדירים בהם לחוב מאפיינים רבים של חוב עבר, בשים לב כי ככל שהחוב מתיישן יש נטייה להתייחס אליו יותר כחוב רגיל).
על כן, יתכן כי באופן זמני יקבל החייב הקלה / הפחתה בתשלום החוב של מספר שנים, עם זאת יש לזכור כי במקביל החייב משלם גם לנושיו הסכום שנקבע במסגרת צו הכינוס וכי אי ביצוע התשלומים של המזונות יכול להוות עילה לביטול הליכי הפש"ר כאמור לעיל.
יתרה מכך, תשלום דמי המזונות אשר נקבע על ידי בית המשפט המחוזי של הפש"ר שלא שולם במועדו ניתן לאכיפה באמצעות הליכי הוצאה לפועל, וזאת בניגוד לחוב מזונות עבר שלדידו יש להגיש תביעת חוב.
כיצד נקבע סכום התשלום של פושט הרגל?
הצדדים להליך קציבת המזונות: החייב, ילדיו, גרושתו, המנהל המיוחד, נושיו השונים, כנ"ר.
בית המשפט מאזן בין צרכי כל הצדדים הרבים להליכי פשיטת הרגל ומתייחס לעניינים כדלקמן:
- מהו הסכום שנפסק בבית המשפט לענייני משפחה – סכום זה משקף את צרכי הקטינים לבדם מול יכולתו וצרכיו של אביהם, כאשר סכום זה נקבע בלי כל קשר לנושיו הנוספים של האב וכניסתו להליכי פשיטת רגל.
- סכום התשלום החודשי אשר נפסק במסגרת צו הכינוס לחייב, סכום זה משקף את רווחם המיידי של הנושים בחייב.
- מצבו הנוכחי של החייב: גילו של החייב, מצבו הבריאותי וכושר השתכרותו של החייב, הכנסותיו והוצאותיו, רכושו, רמת חייו וכו'.
- מה מצבה הכלכלי של הגרוש לעומת מצבו של החייב בהליך.
- כמו כן נבדק כמה צבר החייב בקופת הפש"ר עד כה והאם צפוי שינוי משמעותי בעניין זה כתוצאה ממימוש רכוש או כספים וחסכונות של החייב.
- מהי מצבת החובות של נושי החייב והאם מדובר בנושים רגיל או מובטחים.
יפים לעניין זה דברי בית המשפט בפרשת סקס:
"צרכיו של נזקק המזונות (חשובים כאשר יהיו) בשלב זה, אינם מהווים עוד חזות הכל, ובית המשפט בוחן אף את צרכיהם של הנושים, כאשר מן הראוי ליתן את הדעת על מספרם, סוג נשייתם, מיהותם וסך כל חובותיו של החייב (שאינם נשוא חוב מזונות), לעומת התשלום החודשי המקסימלי שניתן להשית עליו על-פי דין...
זאת ואף זאת; כאשר עוסקים אנו בבדיקת חיוב המזונות במסגרת איזון שנעשה על-ידי דיני חדלות הפרעון, חל הכלל הרגיל כי סמכותו של הנאמן (ובית המשפט של חדלות-פרעון, המפקח על מעשיו), להדרש במקרים מתאימים לבדיקה מדוקדקת של פסקי דין וחיובים שנקבעו כנגד החייב, והוא מוסמך, בעת הצורך, "להכנס ולהציץ מאחורי הפרגוד" של פסק-הדין נשוא חוב המזונות; בעניין זה, אין להחלטת בית משפט למשפחה מותר כלשהו על-פני החלטות שיפוטיות של ערכאות אחרות, אשר מן המפורסמות הוא כי זכותו וחובתו של הנאמן לבודקם"
ראו הליך פש"ר 1831/00 (תל- אביב-יפו) אביטל סקס ואח' נ' דוד סקס ואח' [פורסם בנבו] תק מח 2004(2), 7067 ע' 7069;
ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי בנושא פשיטת רגל
|