תשלום מזונות הינו חובה המוטלת על פי רוב על אבי הילד, אשר חייב בכלכלת ילדו עד הגיעו לגיל בגרות. תשלום מזונות הינו תשלום חודשי העומד כנגד הוצאות על רווחת הילד, השכלתו, בריאותו, וכולי. כאשר ישנו קושי לגבות את דמי המזונות שנקבעו, מעמידה המערכת המשפטית כלים שונים לטובת גביית המזונות.
לפי החוק, אי תשלום מזונות שנקבעו יכול להיפתר בהתראה לחייב, אך עלול להסתיים אף במאסר. במאמר זה נסקור את נושא אי תשלום מזונות, ונענה על שאלות כגון - מתי ניתן להגיש בקשה לעונש מאסר עקב אי תשלום מזונות?
מהם ההליכים המשפטיים הננקטים נגד אדם שמוטלת עליו החובה לשלם מזונות? מי הם הגופים המטפלים במקרים של אי תשלום מזונות? ועוד.
לסיוע משפטי מיידי בתחום דיני משפחה, לחץ כאן: יעוץ משפטי
או צור קשר מיידי עם עו"ד בטלפון: 1-800-800-891
מתי ולמי יש לפנות במקרה של אי תשלום מזונות?
במקרים בהם אדם החייב בתשלום מזונות אינו משלם כלל או שאינו משלם את הסכום המלא שנקבע (במסגרת ההליך המשפטי לצורך גירושין) שעליו לשלם, יכול האדם שאינו מקבל את התשלום לבקש לפתוח בפעולות משפטיות כנגד בעל החוב.
הגופים שלהם מגישים את הבקשה הם המוסד לביטוח לאומי או לשכת ההוצאה לפועל בהתאם למצב. למוסד לביטוח לאומי יכול לפנות רק מי שהינו בעל זכות לקבל את תשלום המזונות מהמוסד. המוסד לביטוח לאומי מחליט למי מגיעה זכות זו לפי הנהלים הקבועים במוסד עצמו. אנשים שאינם בעלי זכות כזו, צריכים לפנות ללשכת ההוצאה לפועל.
הוצאת צו מאסר כנגד אדם החייב דמי מזונות
לפי החוק ניתן לפעול כנגד אדם בעל חוב מזונות באמצעות הוצאה לפועל. לפני ביצוע הלכה למעשה של פקודה למאסרו של אדם החייב דמי מזונות, תוציא לשכת ההוצאה לפועל אזהרה שתישלח לחייב לפני הבאתו למאסר בעקבות אי תשלום מזונות.
האזהרה באה על מנת להביא לידיעתו על הצעד המשפטי שננקט נגדו ותצורף לה תלוש המציג את סכום החוב. כדי שימשיך ההליך של ביצוע צו המאסר יש צורך באישור של החייב כי קיבל את האזהרה.
עם קבלת הנמען את האזהרה על אי תשלום מזונות מצידו, יכול לבקש מהוצאה לפועל לדחות את החלטתם ובו-זמנית לטעון נגד פסק הדין בבית משפט העוסק בנושא חוב מזונות ובכך לדחות את הפרוצדורה עד להחלטת בית המשפט.
מהו פרק הזמן של אי-תשלום מזונות שלאחריו ניתן לקבוע עונש מאסר?
פרק הזמן של אי-תשלום מזונות שלאחריו ניתן לקבוע עונש מאסר הוא כשלושה שבועות מהרגע שהחייב מאשר את קבלת האזהרה. המאסר יתבצע אך ורק בתנאי שהחייב לא הגיש להוצאה לפועל בקשה שלפיה שילם את חוב המזונות או בקשה בה הוא מנמק את הסיבות לאי הסכמתו לשלם את חוב המזונות במלואו / בחלקו.
עונש מאסר בעקבות אי תשלום מזונות
התקופה המוגדרת למאסר בעקבות חוב מזונות היא בין שלושה שבועות לחודש. מרגע הוצאת צו מאסר נגד בעל החוב ניתן לאסור אותו גם עד שלושה חודשים לאחר הוצאת הצו.
במידה ולא ניתן לאסור את בעל החוב בזמן שהוצאה פקודה למאסרו (לא ניתן למצוא אותו, הוא לא נמצא בארץ או שהוא משרת בצבא) ניתן לאסור אותו עד שלושה חודשים מהרגע שקיימת האפשרות להפוך את מאסרו לבר-ביצוע.
חשוב לציין כי בידי ההוצאה לפועל כלים נוספים לסייע בגביית חוב מזונות כגון כינוס נכסים- ישנה אפשרות להשתלט על נכסיו של בעל החוב, או עיכוב יציאה מן הארץ - היה ומוצאים שקיימת אפשרות שבעל החוב יברח מהארץ מבלי לשלם את חוב המזונות, ניתן למנוע ממנו לנסוע לחו"ל עד שחובו יפרע.
לאור האפשרויות השונות העומדות הן בפני מי שרובץ עליו חוב בגין דמי מזונות שלא שילם והן בפני מי שלא קיבל תשלומי מזונות המגיעים לו קיימת חשיבות לדאוג לייעוץ וייצוג משפטי מידי עורך דין המצוי בתחום.
טיפול מקצועי של עורך דין מנוסה יבטיח עבור מבקש פירעון החוב כי ימוצו כל הדרכים להשגת הכספים המגיעים לו, כולל השימוש בצו מאסר ואף הבאה להפעלתו ממש. מנגד יוכל עורך דין כזה לייצג נאמנה את ענייניו של החייב ולאפשר לו להגיע להסדרי תשלום ואחרים כך שלא יוצא/יופעל כנגדו צו מאסר. |