|
תקנת הציבור היא מונח משפטי המופיע בחוקים רבים, כולל בחוק החוזים, המשמש את בית המשפט בנסיבות מסוימות לצורך מניעת מימוש הסכם, שתוצאותיו אינן ראויות.
המונח תקנת הציבור מופיע בין השאר בסעיף 30 לחוק החוזים (חלק כללי). בסעיף זה נקבע, כי חוזה שאיננו עומד בדרישות תקנת הציבור הוא בטל.
בהתאם לכך, חוזה שתוכנו, אופן כריתתו או מטרתו הם נעדרי מוסריות או סותרים את תקנת הציבור, איננו תקף. עם זאת, עיקרון תקנת הציבור, בדומה לעיקרון תום הלב, הוא עיקרון כללי הנתון לפרשנותו ולשיקול דעתו הנרחב של בית המשפט.
לקבלת סיוע משפטי של עורך דין חייגו חינם: 1-800-800-891
מהו עיקרון תקנת הציבור?
עיקרון תקנת הציבור נחשב לאבן יסוד של ערכי שיטת המשפט ושל הסדר החברתי בכללו. עם זאת, הגדרת תוכנו נתונה לפרשנויות שונות. עיקרון זה משקף את הערכים, העקרונות המרכזיים והאינטרסים החשובים שכל חברה מנסה לשמר, לפתח ולקיים לאורך זמן.
למעשה, תקנת הציבור היא מעין מכשיר משפטי הנותן ביטוי ל"אני המאמין" של החברה. באמצעות תקנת בציבור ניתן לצור מסגרות נורמטיביות, פחות או יותר ברורות, ולמנוע פלישה של הסדרים בלתי ראויים למסגרות אלה.
בנוסף לכך, נחשב עיקרון תקנת הציבור למונח דינמי שעשוי להשתנות בהתאם לשינויים שונים, החל במוסר, דרך החברה וכלה בכלכלה.
עיקרון תקנת הציבור ודיני חוזים
עיקרון תקנת הציבור עשוי לעיתים להוביל לביטולו של חוזה כלשהו שנחתם בין צדדים שונים. ניתן לבטל חוזה בשל שיקולים הקשורים לתקנת הציבור כאשר הוא עומד בניגוד למוסר החברתי המקובל, לחוש הצדק וליושר.
עם זאת, ביטול של הסכם חוזי בשל היותו נוגד את תקנת הציבור הוא לרוב הליך שיפוטי נדיר ביותר וחריג. בפסיקות בית המשפט השונות נקבע, כי התערבות בחופש לחתום הסכמים שונים, בשל טעמים של תקנת הציבור, צריכה להיעשות רק במקרים חריגים או יוצאי דופן.
פירוש הדבר הוא, שתקנת הציבור חלה רק במקרים בהם הצורך להגן עליה גובר על החשיבות הרבה של עיקרון חופש הרצון וההתקשרות של פרטים בחברה.
קיראו בהרחבה על: דיני חוזים חוזים עסקיים חוזה עבודה אישי
חופש ההתקשרות החוזית ותקנת הציבור – מה מכריע?
במאבק בין חופש ההתקשרות של הפרט בדיני חוזים ובין חשיבותו היחסית של עיקרון תקנת הציבור, מכריע לרוב עיקרון חופש ההתקשרות.
עיקרון תקנת הציבור מוביל לביטול חוזה רק כאשר חוזה זה, שנקשר בין צדדים שונים, פוגע באופן משמעותי בערכי יסוד בסיסיים של הסדר החברתי. מסיבה זו, לאורך שנים היה השימוש המשפטי בתקנת הציבור כאמצעי לפסילת חוזה, מצומצם, מבוקר וזהיר ביותר.
שכן, ביטול חוזה או חלק ממנו בעילה של תקנת הציבור מוביל להתערבות שיפוטית ברצונם החופשי של הצדדים המהווים חלק בחוזה, ובהסכמתם על הזכויות והחובות ההדדיים הנגזרים ממנו.
עם זאת, בשנים האחרונות השתנתה מעט התפישה השיפוטית בנושא תקנת הציבור בעקבות קביעתו של נשיא בית המשפט העליון (בדימוס) אהרון ברק, לפיה עיקרון זה הוא מעין "צינור" דרכו זורמים ערכים מהמשפט הציבורי אל החוזה הפרטי.
שימו לב כי במקרה של סכסוך עסקי או אישי בעקבות חוזה כתוב, מומלץ ורצוי להתייעץ עם עורכי דין הבקיאים בנושא דיני חוזים, על מנת להמנע מהפרת חוזה חד צדדית ובניגוד לחוקים העוסקים בנושא.
משרד עורכי דין דורה כהן ויצמן ושות' עומד לרשותך ומציע יעוץ משפטי ראשוני ללא כל תשלום, בכל בעיה הנוגעת לחוזים עסקיים ו/או פרטיים.
לקבלת סיוע משפטי של עורך דין חייגו חינם: 1-800-800-891
|
|