|
חוק יחסי ממון בין בני זוג, שהתקבל בשנת 1973, נועד להסדיר זכויותיהם של בני זוג נשואים ברכוש המשותף ואת אופן חלוקת הרכוש ביניהם במקרה פקיעת הנישואין.
החוק חל לגבי זוגות, אשר נישאו לאחר 1.1.1974 והוא משקף שוויון זכויות ברכוש המשותף, מתוך תפיסה לפיה, שני בני הזוג תורמים באופן שווה לקשר הנישואין, גם אם הרכוש רשום פורמאלית על שם אחד מהם.
לקבלת סיוע משפטי בענייני משפחה חייגו: 03-6093833
ההיבטים המוסדרים בחוק יחסי ממון
עריכת הסכם ממון ואישורו - ההסכם מגובש במטרה להסדיר את היחסים הממוניים בין בני הזוג. עריכת ההסכם ושינויו מחויבים להיעשות בכתב ולצורך החלתו נדרש אישור בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני (הסכם, שנערך טרם הנישואין ושינויים בו, ניתן לאשר בפני נוטריון אן רשם נישואין).
תנאי לאישור הינו עמידה על כך, שההסכם או השינויים נערכו בהסכמה חופשית של הצדדים, תוך הבנת ההסדר והשלכותיו.
איזון משאבים - במועד פקיעת הנישואין, עקב גירושין או מות אחד מבני הזוג, זכאי בן הזוג השני לקבלת מחצית מהשווי הכללי של סך הנכסים. חריג לכך הם נכסים, שאינם נכללים באיזון, ובהם: נכס, שהביא עמו אחד הצדדים לפני הנישואין או שקיבל במתנה או בירושה במהלך הנישואין; גמלת ביטוח לאומי, שמקבל אחד מבני הזוג וגמלה או פיצוי, להם זכאי אחד מבני הזוג עקב נזק גוף או מוות וכן נכסים, לגביהם הסכימו בני הזוג, שיוצאו מהאיזון.
עריכת הסדר איזון משאבים - האיזון ייערך ברישום נכסי כל אחד מבני הזוג (למעט הנכסים, המוצאים מהאיזון) וניכוי סכום החובות הרלוונטיים, הנזקפים לכל בן זוג. במידה ושווי נכסי אחד הצדדים גבוה משווי נכסי הצד בשני יעביר בעל הסכום הגבוה את מחצית ההפרש בין שווי הנכסים - בעין, בכסף או בתחליף כסף.
היעדר הסכמה בין בני הזוג - בשעה שמתעוררת בין הצדדים מחלוקת לעניין הזכויות הרכושיות או אופן ביצוע האיזון מוקנית לערכאה הרלוונטית סמכות החלטה לגבי יישום האיזון ותנאיו, מועד הביצוע וקביעת מנגנון הצמדה וריבית.
השיקולים המשמשים את הערכאה המשפטית - בקבלת החלטתה תתחשב הערכאה במצבו הפיננסי של כל אחד מבני הזוג תוך הבטחת מניעת פגיעה באובדן מקור הפרנסה של מי מבני הזוג; פגיעה בתפקודו במקום העבודה וכן שיבוש צבירת זכויות סוציאליות.
עורך דין משפחה לשירותך...
לבני זוג המעוניינים לגבש הסכם ממון, מומלץ לפנות לקבלת יעוץ משפטי. עורך דין המתמחה בדיני משפחה יסייע בניסוח הסכם הוגן, בהתאם להוראות החוק, אשר יגן על האינטרסים של שני הצדדים. במקרה פקיעת הנישואין יפעל עורך הדין למימוש ההסכם, תוך הבטחת הזכויות ההדדיות.
פסקי דין בנושא חוק יחסי ממון בין בני זוג
בש"א 019960/07 פרטוש ענת נ' פרטוש אילן (שלום חיפה) עסק בבקשה, שהגישה האישה לדחיית תביעת הבעל בעניין החזר מע"מ בטענה, כי סמכות הדיון נתונה לבית הדין הרבני, שהוסמך על ידי הצדדים לדון בנושאי מזונות ורכוש, לרבות רכוש בית העסק, שהמע"מ משתייך אליו.
המשיב טען, כי עילת התביעה התגבשה לאחר הגירושין ולפיכך אין לכרוך אותה לתביעת הרכוש.
בהחלטת בית הדין הרבני הגדול על החלטת בית הדין הרבני האזורי לגבי חלוקת הרכוש נקבע, כי בהתאם לחוק יחסי ממון מהווה אף מוניטין של עסק נכס בר חלוקה והדיון הוחזר להכרעת הערכאה האזורית.
בית המשפט הפנה לפסיקה לפיה, כדי להקנות לבית דין רבני סמכות יחודית לדון בענייני הרכוש בהליכי גירושין, יש לכרוך זאת במסגרת תביעת גירושין.
מאחר וסוגיית הרכוש נכרכה לגירושין וטרם הוכרעה על ידי בית הדין הרבני, קיימת לערכאה זו סמכות נמשכת להחליט בעניינים הממוניים בין הצדדים. רק לאחר קבלת הכרעתה ניתן יהיה להביא מחלוקת ממונית עתידית לדיון בפני בית המשפט האזרחי.
נפסק, כי על הבעל להגיש תביעת המע"מ להכרעת בית הדין הרבני בתוך שלושה שבועות, לצורך הכרעה בסמכותו לדון בה במסגרת הדיון, המתנהל בפניו.
לקבלת סיוע משפטי בענייני משפחה חייגו: 03-6093833
|
|