|
צוואה הינה הדרך החוקית היחידה לשלוט באופן חלוקת הנכסים של אדם, לאחר מותו.
אף על פי שעניין המוות של העצמי אינו נושא שקל להתמודד איתו, עובדה היא כי כולנו נמות ביום אחד ואיש מאיתנו אינו יודע מתי, או איך. פרט להכרח להתמודד עם המחשבה שהחיים ימשיכו אחרי, לכתיבת צוואה אין עוד חסרונות, אולם היתרונות שלה מדברים בעד עצמם. לכן, מומלץ לכל אדם לערוך צוואה חוקית, על מנת לצוות את נכסיו לאחר מותו על פי ראות עיניו.
במאמר זה נסקור את סוגי הצוואות ונלמד על מושגי יסוד בעריכת צוואה קבילה על פי חוק.
מהי צוואה?
חוק הירושה התשכ"ה 1965, קובע כי במותו של אדם, עזבונו יעבור ליורשיו. זאת, באם לא נמצאה לנפטר ירושה כתובה תקפה, שנערכה כדין, ושלא נפגמה באופן בלתי הפיך, המפרטת על חלוקת רכוש שונה מזו. במידה והצוואה נערכת באופן שאינו כשר, או נפגמה באופן בלתי הפיך רכושו של הנפטר יחולק על פי חוק הירושה ליורשיו החוקיים. במידה ואין יורשים לנפטר, רכושו יימסר לאוצר המדינה.
אילו סוגי צוואות קיימים?
חוק הירושה קובע ארבעה סוגים שונים של צוואה אשר קבילים בעיני המחוקק, והם:
צוואה בכתב יד
צוואה הכתובה כולה בכתב יד ובסופה חתימת המצווה ותאריך כתיבת המסמך בכתב ידו של הנפטר. מסמך זה הינו המסמך הקל ביותר לביצוע, ועם זאת, הוא זה שלא יבדק על ידי משפטן או אדם אחר הבקיא בחוק הירושה ולכן הוא זה הצפוי לעורר את כמות הקשיים ואי ההבנות הרבה ביותר עבור היורשים לאחר מות המצווה, ולכן היא על פי רוב אינה סוג הצוואה המומלץ לבחור בו.
צוואה בעדים
צוואה בכתב אשר נושאת את תאריך כתיבתה ואת תחתימתו של המצווה, ובנוסף חתימתם של שני עדים שבפניהם הצהיר המצווה כי זו צוואתו. צוואה כזו לרוב נערכת באמצעות עורך דין והיא הצוואה השכיחה ביותר בארץ כיום.
צוואה בפני רשות
צוואה הניתנת בעל פה בפני נוטריון, שופט, או רשם, ולגביה נערך פרוטוקול צוואה. על בעל הסמכות המהווה עד למתן הצוואה יאשר כי הצוואה אכן נערכה בפניו. השימוש בסוג צוואה זו הוא נדיר.
צוואה בעל פה
מותרת רק כאשר המצווה על סף מותו, כלומר, גוסס ואינו מסוגל עוד לקום ממיטתו. צוואה כזו תינתן בעל פה אל מול שני עדים, שיערכו זיכרון דברים על פי דברי המצווה, ואותם יפקידו אצל רשם לענייני ירושה. צוואה כזו פגת תוקף לאחר חודש, במידה והמצווה נותר בחיים ולא נעשה שימוש במסמך.
עיקרון חופש הציווי
אחד העקרונות העומדים בבסיס החופש לערוך צוואה, הינו כי אדם חופשי לעשות ברכושו גם לאחר מותו ככל העולה על רוחו. אין תקנה או הליך שימנע מבעד אדם למסור את רכושו לכל אירגון, עמותה, אדם פרטי או כל ישות אחרת, או אף לנשל מי מיורשיו האינטואיטיביים כדוגמת ילדיו, מירושתו.
כמו כן, חופשי אדם בעת כתיבת צוואה להחליט בדיוק איזה נתח של רכושו יעבור לידיו של מי, ואין הוא מחויב לחלק את נכסיו שווה בשווה או על פי כל חוקיות קבועה מראש אחרת.
צוואה הכוללת תנאים
אפשר שאדם יכלול בצוואתו תנאים למימוש חלוקת העיזבון בדרך כזו או אחרת, אולם רק בתנאי שהתנאים הנכללים בצוואה הינם סבירים, מוסריים, ואינם נוגדים את תקנות הציבור.
לדוגמה, יכול אדם להוריש לבנו את נכסיו בעלי הערך הרגשי אולם לאסור עליו למכרם, אולם אין הוא יכול לצוות את נכסיו לבנו רק בתנאי שזה ייפרד מאישתו או יחליף סגנון חיים. תנאי כזה הכלול בצוואה שלא נערכה באופן מקצועי, כנראה שייפסל על ידי בית המשפט.
פגמים בצוואה
פגמים בצוואה יפסלו את הצוואה ויבטלו את תכנה. על פי החוק מוגדרים ארבעה סוגי פגמים בצוואה פגם בכשירות המצווה, פגם צורני בצוואה, פגם הנוגע להוראה הצוואה, ופגם הנוגע לנסיבות הצוואה. מכיוון שפגמים אלה מורכבים לעיתים ודורשים בקיאות בחוק, מומלץ למי מבינינו ששוקל לערוך צוואה, להיעזר באיש מקצוע או משפטן מנוסה בתחום לניסוח צוואה תקינה ובהירה.
נפגעת במהלך העבודה? לקבלת סיוע משפטי מיידי, לחץ: יעוץ משפטי
או צור קשר עם עורך דין בטלפון: 1-800-800-891 |
|