סימני המשבר הכלכלי האחרון ניכרים עדיין בשווקים למרות ההתאוששות המרשימה יחסית בארץ וגם ברחביי העולם. נושאים הקשורים לפירוק חברות, הבראת חברות וגם מקרים של חדלות פירעון עולים מחדש בייחוד במצבים אלה, וכאשר חברות ועסקים מתמודדים עם קשיים כלכליים ולעיתים נמצאים על סף פשיטת רגל.
מהי חדלות פירעון?
חדלות פירעון, הקרויה גם "אי-סולבנטיות", היא מצב אליו נקלעת חברה, או לעיתים גם עסק פרטי, המתבטא בהיעדר יכולת כלכלית ובחוסר אפשרות לפרוע את החובות הקיימים.
לפי לשון החוק חברה עלולה להימצא בחדלות פירעון בשלושה מצבים: כאשר לחברה ישנם חובות כספים לנושה אחד או יותר והיא ואיננה פורעת אותם תוך 21 יום מתאריך דרישתם, כאשר החברה איננה עומדת בצו שיפוטי כלשהו או כאשר בית המשפט החליט שהיא איננה מסוגלת לפרוע את חובותיה.
בענייני פשיטת רגל חייגו ללא התחייבות 1-800-800-891
במקרים אלה עולה סך ההתחייבויות של החברה לנושיה על השווי המצטבר של תזרים המזומנים והנכסים הקבועים. חדלות פירעון איננה אובדן זמני של הכושר הכלכלי והיא תוצאה של כישלון מתמשך המשפיע באופן ישיר על עתידה.
במצב זה, יכולים הנושים לפתוח כנגד החברה בהליכים של פשיטת רגל או פירוק.
חוקי חדלות פירעון כוללים גם פתרונות שונים לחברות או לבעלי עסקים המצויים על סף פשיטת רגל, החל מהליכים משפטיים שונים וכלה בניסיון לגבש הסדרים מחוץ לכותלי בית המשפט.
כיצד להתמודד עם חדלות פירעון?
בעל עסק פרטי הנקלע לחדלות פירעון, לרוב ייאלץ להכריז על פשיטת רגל. לעומתו, לחברה שנקלעה למצב זה קיימות שתי אפשרויות מרכזיות התלויות בנסיבות: כניסה לתהליכי הבראה, כאשר ניתן להציל את פעילותה, או לחילופין ביצוע הליכי פירוק, כאשר מצבה של החברה הוא בלתי הפיך.
בקשת פירוק של חברה על ידי הנושים לאחר הוצאת צו הכרזה על פשיטת רגל איננה מתקבלת באופן אוטומטי, ולחברה ישנה אפשרות לבקש צו הקפאת הליכים למשך כתשעה חודשים. בפרק זמן זה היא יכולה לפתוח בתהליך הבראה או להציג הצעת פשרה או הסדר עם נושיה.
זכויות הנושים במקרה של חדלות פירעון
בהתאם לסעיף 6 לחוק החברות, יכולים כל הנפגעים מפעילותה של חברה להשתמש במנגנון "הרמת מסך" ולתבוע באופן ישיר גם את מנהלי החברה, כאשר הם חושדים שהם פעלו בניגוד לחוק.
במקרים בהם השתכנע בית המשפט, כי מנהלי החברה עשו שימוש לא חוקי באישיות החברה, הוא רשאי להורות על הרמת מסך ההתאגדות ולחייב את מנהלי החברה באופן אישי. עובדי החברה ששכר עבודתם או זכויותיהם הסוציאליות לא שולמו, יכולים גם הם להגיש בקשת פירוק בהתאם לפקודת החברות.
קיראו בהרחבה על: זכויות עובדים
בהליך פש"ר (תל-אביב-יפו) 1738/02 נדנו נושאים שונים הקשורים לחברה תעשייתית שנקלעה לחדלות פירעון ונמכרה לבעלי שיטה אחרים. לאחר המכירה, קרסה החברה וכל החברות השייכות אליה נקלעו גם הן להקפאת הליכים.
לפי ההערכות עלו סך חובות החברה על 400 מיליון ש"ח, כאשר קריסתה גרמה לנזקים חמורים לנושים, לעובדים ולצדדים שלישיים. במקביל עלו חשדות למעשים לא חוקיים של בעלי השליטה החדשים. בקשתם של בעלי החברה לשעבר לבטל את ההליכים נגדם התקבלה, שכן, הם לא היו בעליה בתקופת קריסתה.
בענייני פשיטת רגל חייגו ללא התחייבות 1-800-800-891
|