הזכות להורות היא זכות מוכרת בשיטת המשפט הישראלית (להרחבה ראה פסק הדין המאלף בדנ"א 2401/95 נחמני נ' נחמני) והיא נגזרת גם מאמנות בינלאומיות עליה חתומה מדינת ישראל.
הרצון של החברה לעודד ילודה ולמנוע אפליה הביא את המחוקק הישראלי למסקנה כי יש להגן על נשים הרות הנמצאות במעגל העבודה.
איסור פיטורין של אישה בהריון
סעיף 9 (א) לחוק עבודת נשים תשי"ד 1954, מגן על העובדות ואוסר ככלל את פיטוריהן וכך נכתב בחוק:
"לא יפטר מעביד עובדת שהיא בהריון וטרם יצאה לחופשת לידה אלא בהיתר מאת שר העבודה והרווחה, ולא יתיר השר פיטורים כאמור אם הפיטורים הם, לדעתו, בקשר להריון; הוראות סעיף קטן זה יחולו הן על עובדת קבועה והן על עובדת ארעית או זמנית ובלבד שהעובדת עבדה אצל אותו מעביד או באותו מקום עבודה ששה חדשים לפחות"
אם נפרש את הסעיף הרי שמותר לפטר עובדת בהריון במקרים הבאים בלבד:
אם העובדת לא מועסקת 6 חודשים אצל המעסיק המפטר.
עם זאת, בית המשפט לא אהב את ההוראה הזאת המקנה את הזכות לעובדת רק אם עבדה חצי שני וב-עב' (תל-אביב-יפו) 9372/04 - מרדכי סיגל נ' עצמאות נקבע שאסור לבצע פיטורין גם לפני שעברה חצי שנה ממועד ההעסקה וזאת מכוח סעיף 2(א) לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה האוסר אפליית עובדת בשל היותה בהריון.
פיטורין באישור שר העבודה(או ממונה מטעמו) וזאת רק אם הפיטורין אינם תוצאה של ההיריון. יש לציין כי הממונה מטעם שר העבודה יבצע חקירה מקיפה לגבי נסיבות הפיטורין ועל סמך חקירה זו יגיע למסקנותיו לגבי נסיבות הפיטורין.
יש לך שאלות בנושא דיני עבודה? חייגי חינם: 1-800-800-891
כיצד יש לפרש את המונח "פיטורין"?
אכן, הוראות החוק ברורות, אך ישנם מעסיקים שמנסים לעקוף את הוראות החוק ולהביא לידי התפטרות העובדת באמצעים כאלה ואחרים.
בין היתר, מעסיקים יכולים להרע את תנאי העובדת, לשנות פרט מהותי בתפקידה, וליצור אווירה שתקשה עליה להמשיך ולעבוד.
השאלה האם אלו מהווים למעשה פיטורין היא שאלה פרשנית של החוק – בעוד שברור שהרעת תנאים מוחשית מהווה למעשה פיטורין (גם לפי חוק עבודת נשים וגם לפי חוק פיצויי פיטורין) ישנם מהלכים שקיים ספק או מחלוקת האם הם למעשה מהווים את פיטורי האישה או לא.
בכל מקרה מומלץ להיוועץ עם עורך דין עת הורעו תנאי העבודה בכדי לקבוע האם אכן מדובר בפיטורי העובדת הלכה למעשה.
קיראו בהרחבה על: פיטורי עובדים בניגוד לחוק
פוטרת בזמן הריון? החוק מגן עליך!
קיימות שתי תוצאות לפיטורי עובדת בהריון שלא כדין, התוצאה הראשונה היא תוצאה של עונשין כלומר קנס שמטילה המדינה על המעביד (בין מאות לאלפי שקלים).
התוצאה השנייה היא תוצאה נזיקית האישה יכולה לתבוע את המעסיק על הנזק שנגרם לה כתוצאה מפיטוריה שלא כדין.
נזק זה עלול להגיע עד למספר משכורות חודשיות וכספים נוספים בגין זכויות כגון פנסיה וקרן השתלמות, למשל בע"ע 1334/02 נפסק פיצוי השווה לסכום של 6 משכורות של העובדת
עובדת בהריון שהתפטרה.
עובדת בהריון שהתפטרה מעבודתה תהא זכאית לקבל פיצויי פיטורין, על אף התפטרותה וזאת לאור החריג הקבוע בסעיף 7 לחוק פיצויי פיטורין.
פני לקבלת סיוע משפטי על ידי עורך דין מנוסה!
ראוי לציין כי עורך דין מתחום דיני העבודה שילווה את המפוטרת לכל אורך ההליך יכול להביא לתוצאה אליה העובדת מייחלת הן אם מדובר בשמירת מקום עבודתה והן אם מדובר בקבלת פיצוי משמעותי עקב פיטוריה.
יש לך שאלות בנושא דיני עבודה? חייגי חינם: 1-800-800-891
|