|
לידה, אשר מסתיימת בהתערבות בתהליך הטבעי באמצעות יילוד בואקום או מלקחיים, מכונה לידה מכשירנית, במסגרתה נעשה שימוש בעזרים חיצוניים לצורך קידום הלידה ושליפת העובר.
יש לא מעט טיפולים רפואיים מורכבים ומסוכנים יותר, אולם תביעות הרשלנות בתחום זה שכיחות במיוחד. ניתן לחלקן לשני סוגים עיקריים - רשלנות רפואית הבאה לידי ביטוי בבחירה לא מתאימה של שיטת יילוד ורשלנות ביילוד עצמו.
סיבות שונות מובילות לצורך להתערב בתהליך הלידה ולהסתייע במכשירי הואקום או המלקחיים, ובהן: מצוקה אימהית או עוברית מסיבות שונות, תהליך לידה, אשר אינו מתקדם בקצב הרצוי וכן כתחנה נוספת בנסיונות לזירוז הלידה, טרם הפניית האם לביצוע ניתוח קיסרי.
לקבלת סיוע משפטי ללא כל התחייבות מצידך, לחץ כאן: יעוץ משפטי
או צור קשר עם נציגי המשרד בטלפון: 03-6093833
ההתערבות המכשירנית בהליך הלידה הינה לא אחת מחוייבת המציאות, אך טומנת בחובה פוטנציאל נזק גופני ליולדת או לעובר. לפיכך, מתבצעות כיום לידות ואקום ומלקחיים בידי רופאים, אשר אמונים על התחום ורכשו מיומנות ונסיון בלידות מסוגים אלה.
שני אופני הלידה דומים במהותם ונבדלים בטכניקה, הנתונה לשיקול הדעת, מידת המומחיות והעדפה של הרופא, בהתחשב בנסיבות המקרה.
מהי לידת ואקום?
הואקום - שולפן ריק, הינו מכשיר דמוי משאבת גומי, אשר קצהו נצמד אל ראש העובר. באמצעות הפעלת לחץ בשעת ציר, נוצרת תופעה של ואקום, המאפשר לרופא לשלוף את העובר ולהוציאו לאוויר העולם.
לצורך ייזום לידת ואקום נדרש קיומם של מספר תנאים בסיסיים, בהם: ארעה אצל היולדת ירידת מים, צוואר הרחם מצוי במצב של פתיחה ומחיקה ונסיונות המשיכה בואקום מוגבלים לעד שלושה, בכדי למזער ככל הניתן את הנזק, שעשוי להיגרם לגולגלתו של היילוד.
ביצוע הלידה שעה שלא התקיימו התנאים הללו באופן מצרפי, כפי שניתן ללמוד מהתיעוד הרפואי של תהליך הלידה, עשוי להוות בסיס להגשת תביעה בעילת רשלנות רפואית בלידה.
לידת מלקחיים
במהלך לידה מסוג זה מוחדרות שתי כפות מתכת קהות בצורת מלקחיים לתוך הנרתיק, כאשר גולגולת העובר מקובעת ביניהן. בשעת ציר והפעלת לחץ על ידי האם שולף המיילד את העובר, התפוס במלקחיים.
גם בלידה מסוג זה נדרשים להתקיים מספר תנאים: הימצאות העובר במצג ראש או פנים, ארעה ירידת מים, צוואר הרחם מצוי במצב של פתיחה ומחיקה מלאה, שלפוחית המים פקועה ושלפוחית השתן של היולדת מרוקנת.
כמו בלידת ואקום, אף בלידת מלקחיים עשויה אי עמידה בתנאים המקדמיים הנדרשים, כעולה מהתיעוד הרפואי, להקים עילה להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית.
ביצוען של לידות מכשירניות באופן בלתי מיומן עשוי לגרום נזקים ופגיעות גופניות הן לאם - דוגמת קרעים בנרתיק ובצוואר ברחם, יצירת שטפי דם תת עוריים ופגיעה ברצפת האגן; והן לעובר - שברים בגולגולת, דימום תוך מוחי, נזק לעצבי הפנים ופגיעות חמורות, המתבטאות בגרימת פיגור שכלי או שיתוק מוחין.
ביסוס עילת רשלנות רפואית בלידות מכשירניות
תביעת רשלנות שעניינה לידה מכשירנית ניתן לבסס על מעשים או מחדלים לאורך שלביו השונים של תהליך הלידה:
טרם ביצוע לידה מכשירנית - עילת רשלנות עשויה לקום הן בשל קבלת החלטה מוטעית על פניה לאופן יילוד זה, בין אם בוצעה בשלב מוקדם של הלידה ובין אם רצוי היה להעדיף תחתיה ניתוח קיסרי. סיבה נוספת לרשלנות הינה אי עמידה בדרישת הסכמה מדעת של היולדת לביצוע לידה מכשירנית, במסגרתה נדרש הרופא לסבר את אוזני האם אודות התהליך הצפוי לה, הסיכונים והסיכויים הכרוכים בו כמו גם הצגת חלופות טיפול נוספות, דוגמת ניתוח קיסרי, ולקבל את הסכמתה לביצוע ההליך.
במהלך הלידה המכשירנית - רשלנות מתגלעת בייזום לידות ואקום או מלקחיים, כאשר לא התמלאו התנאים השונים הנדרשים לקיומן או ביצוע הלידה בחוסר מיומנות, תוך הפרת חובת הזהירות, הנדרשת מן הרופא וסטיה מסטנדרט הרופא הסביר. בנוסף, עשויה לקום עילת רשלנות משלא נערך תיעוד רפואי מפורט לגבי ההליך.
התביעה במקרים אלה תוגש נגד הרופא המיילד, הצוות הרפואי וכן נגד המוסד הרפואי בו התבצעה הלידה, על בסיס העקרון המשפטי של אחריות שילוחית.
לקבלת סיוע משפטי ללא כל התחייבות מצידך, לחץ כאן: יעוץ משפטי
או צור קשר עם נציגי המשרד בטלפון: 03-6093833 |
|