|
להלן רשימה של מושגים משפטיים, שיוכלו לסייע לכם להבין את סדר הדין האזרחי במדינת ישראל:
- סמכות עניינית – עוסקת בשאלה איזה בית משפט מוסמך לדון בעניין שבו עוסקת התובענה. שאלה זאת נבדקת על ידי הסעדים המבוקשים במסגרת התובענה.
- כתב תביעה – הפרטים אותם יכיל כל כתב תביעה הם: שם בית המשפט ומקום מושבו, ציון סמכותו של בית המשפט, פרטיו האישיים של התובע, מען להמצאת כתבי בי-דין, פרטי הנתבעים, עילת התביעה, הסעד המבוקש, סכום התביעה.
- פיצול סעדים – כאשר עילת תביעה אחת מצמיחה מספר סעדים, רשאי התובע לתבוע את כולם או חלקם. אך אם לא תבע את כולם, לא יוכל לתבוע שנית בגין אותה עילה, אלא אם קיבל מבית המשפט היתר לפיצול סעדים.
- תביעה ייצוגית – מצב בו תובע אחד (או מספר תובעים) תובע בשם קבוצה, בגין פגיעה שכל
אחד מבני הקבוצה נפגע בשל הפרת חובה בעלת אופי זהה כלפיו. התובענה הייצוגית נועדה לאפשר לאדם אחד או לקבוצה של אנשים, שנזקו של כל אחד מהם קטן יחסית, לתבוע בשם כל הנפגעים האנונימיים שסכום תביעתם הכולל גבוה ביותר לאור ריבוי מספרם.
- תביעה נגזרת – הינה תביעה שבעל מניות מגיש בשם חברה, כאשר החברה אינה מפעילה את זכות תביעתה מסיבות בלתי ענייניות. התביעה הנגזרת נבדלת מן התביעה הייצוגית בכך שבתביעה הנגזרת בעל מניות אינו תובע מכח זכות אישית שלו, אלא מפעיל את זכות התביעה של החברה.
- עיקרון סופיות הדיון (מעשה בית-דין) - הרעיון העומד מאחורי עיקרון מעשה בית דין הינו כי יש לשים קץ להתדיינויות ולמנוע הליכים ארוכים ומתמשכים הנתונים לשינוי. לעקרון זה שני היבטים: השתק עילה והשתק פלוגתא.
- השתק עילה – כאשר התביעה נדונה לגופה והוכרעה על ידי בית משפט מוסמך – אין להיזקק לתביעה נוספת בין אותם צדדים, כאשר התביעה מבוססת על עילה זהה.
- השתק פלוגתא – כאשר במשפט אחד הועמדה במחלוקת שאלה עובדתית או משפטית מסוימת, שהיתה חיונית לתוצאה הסופית, והיא הוכרעה שם, יהיו אותם בעלי דין מושתקים מלהתדיין לגביה מחדש במשפט השני, חרף אי הזהות בין העילות.
- מחיקת תביעה – מחיקת תובענה אינה מעשה בית-דין ואין בה כדי למנוע מהתובע להגיש תובענה חדשה בשל אותה עילה.
- דחייה על הסף – דחיית תובענה יוצרת מעשה בית-דין ולא ניתן יהיה להגיש את התובענה שוב.
- קדם משפט – הנו היך שבמסגרתו נערך בירור של המחלוקות בין בעלי הדין ודרכי הדיון בתובענה, וזאת על מנת לייעל את הדיון, לקצרו, לפשט אותו ולהחישו. בשלב זה גם ניתן לבדוק האם יש מקום לפשרה בין בעלי הדין.
- שאלונים – המדובר בפרוצדרוה בה עונה בעל דין לשאלות שמוגשות לו על ידי בעל הדין האחר. התשובות לשאלון ינתנו בתצהיר.
- פסק דין – פסק דין בתובענה שהוגש בה כתב הגנה יכיל את הפרטים הבאים: סיכום תמציתי של העניין, ממצאי בית השפט לגבי העובדות המהותיות, השאלות שעמדו להכרעה, ההחלטה ונימוקיה.
- סדר דין מקוצר – הינו הליך משפטי קצר, המאפשר לתובע, במספר מצומצם ומוגדר של מקרים, להגיש את תביעתו בלא שיוגש נגדו כתב הגנה. במקרים אלה הנתבע אינו זכאי להגשת כתב הגנה ולכל היותר יוכל לבקש מבית המשפט רשות להתגונן.
לקבלת סיוע משפטי של עורכי דין מובילים לחץ כאן: יעוץ משפטי
|
|