עבירות סחיטה ואיומים הן קבוצת עבירות פליליות חמורות שבמסגרתם מאיים אדם על אדם אחר, בכדי להשיג ממנו דבר מה שיתכן שלא היה יכול להשיגו לולא האיום.
אילו עבירות קבועות בחוק שמהותן סחיטה ואיומים?
חוק העונשין תשל"ז 1977 (להלן החוק), המקבץ את מירב העבירות הפליליות בישראל אוסר על מספר התנהגויות שמהותן סחיטה ו/או איומים.
בסעיף 192 לחוק נאסר על אדם לאיים על חברו בזו הלשון: "המאיים על אדם בכל דרך שהיא בפגיעה שלא כדין בגופו, בחירותו, בנכסיו, בשמו הטוב או בפרנסתו, שלו או של אדם אחר, בכוונה להפחיד את האדם או להקניטו, דינו – מאסר שלוש שנים"
בענייני פלילים חייגו ללא התחייבות 1-800-800-891
בנוסף לעבירת האיום, ישנה עבירה שמהותה איום לשם סחיטה (או סחיטה באיומים), והיא קבועה בסעיף 428 לחוק וזוהי לשונו :
"המאיים על אדם בכתב, בעל פה או בהתנהגות...הכול כדי להניע את האדם לעשות מעשה או להימנע ממעשה שהוא רשאי לעשותו, דינו – מאסר שבע שנים; נעשו המעשה או המחדל מפני איום או הטלת אימה כאמור או במהלכם, דינו – מאסר תשע שנים"
מהו איום?
הבעיה המרכזית שנאלצו בתי המשפט להתמודד איתה נעוצה בפרשנות המושג "איום". מציאת פרשנות ראויה למושג איום איננה משימה פשוטה – ישנם איומים שהם לגיטימיים כגון אדם שמאיים לעקל רכוש של אדם אחר בהליך הוצאה לפועל בשל חוב פסוק וישנם כאלו שאינם כגון אדם המאיים בפגיעה פיזית בגופו של חברו.
לקבלת סיוע משפטי של עורך דין פלילי
ישנם איומים מפורשים וישנם כאלה משתמעים שניתן להבינם מנסיבות המקרה. בע"פ 499/72 נקבע בידי בית המשפט כי איום אינו משתכלל כתוצאה מתחושה סובייקטיבית של המאוים אלא עליו למלא אחר רכיבים אובייקטיבים.
כלומר, בכדי לבסס הרשעה בסחיטה באיומים יש צורך להראות כי אדם סביר שהיה עומד במקום המאוים היה גם הוא מרגיש מאוים בסיטואציה הספציפית.
מבחן נוסף שהתקבל בפסיקת בית המשפט הוא האם למאיים שליטה על תוצאות האיום אותו הוא משמיע (ראה לדוגמא ע"פ 103/88).
האיום צריך לעשות שלא כדין
כפי שראינו לא כל איום הוא איום שמהווה עבירה פלילית. ישנם אף איומים שהם לגיטימיים ואנו בתור שיטת משפט איננו מעוניינים לפגוע במי שמשמיע אותם.
על כן סעיפי האיום דורשים דרישה נוספת לכך שהושמע איום והיא שהמעשה שהמאיים מאיים לבצע הוא מעשה שלא כדין.
בית המשפט נתן דעתו גם למונח "שלא כדין" וקבע כי הכוונה בכך היא שהאיום נושא בחובו תוצאה שאסורה ע"פ הדין הפלילי ו/או הדין הנזיקי.
דוגמא: אדם שמאיים לגנוב סוד מסחרי אם לא יעלו לו את המשכורת, עלול להיות מורשע בסחיטה באיומים שכן האיום שלו מנוגד לאיסור על גניבת סוד מסחרי הקבוע בפקודת הנזיקין.
סיוע של עורך דין
חשוב לציין כי לא כל איום הוא "סחיטה באיומים" ולא כל יריבות עסקית שיצאה קצת משליטה תכניס את אחד מהיריבים מאחורי סורג ובריח.
עת שעולה נושא פלילי בחייכם, מומלץ ביותר להיוועץ עם עורך דין טרם ביצוע כל פעולה או אמרת כל אמרה.
סיוע מוקדם של עורך דין פלילי עלול בהחלט להיות ההבדל בין התוצאה בה אתם מעוניינים להשיג לבין תוצאה לא רצויה שעלולה להסתיים בהליך לא פשוט.
בענייני פלילים חייגו ללא התחייבות 1-800-800-891
|