מהי הברחת נכסים וכיצד היא מתבצעת?
קורה לא פעם שחייבים העומדים בפני פשיטת רגל מחפשים דרכים לביצוע הברחת נכסים במטרה להציל חלק מהנכסים שלהם. ברוב המקרים המטרה היא לחמוק מפירעון החוב בעת כינוס הנכסים. ישנם דרכים רבות להברחת נכסים.
דרך אחת היא הקמת חברה ורישום הנכסים על שם החברה החדשה, דרכים נוספות הן עריכת הסכם ממון לפני הנישואין או העברת נכסים לקרובי משפחה. כנגד ההעברה ישלם החייב מיסי רשות, מס שבח ומס רכוש, אך עדין עלות המיסים נמוכה וצעד זה מבחינת החייב עדיף על אובדן הנכס בהליך כינוס נכסים.
הברחת נכסים אל חברה חדשה
לרשות כונס הנכסים דרכים רבות למנוע הברחת נכסים של חייבים. אחת הדרכים היא הגשת בקשה של הנאמן בפני בית המשפט להליך הרמת מסך בנימוק כי מדובר במעשה תרמית. במקרה כזה החייב מעביר את נכסיו לחברת יחיד שבשליטתו לאחר הכרזה על פשיטת רגל. הנאמן מצידו מבקש מבית המשפט להרים מסך, קרי לבטל את ההעברה ולקבל לידיו את אותם הנכסים להחזר חובות לנושים.
לפנייה אל משרד עורכי דין דורה כהן ויצמן, לחץ כאן: יעוץ משפטי
או צור קשר עם נציגי המשרד בטלפון: 03-6093833
במרבית המקרים בית משפט נעתר לבקשת הרמת המסך, שכן זו נועדה להוכיח תחילה את הקשר בין החייב לחברה. תהליך זה מוכיח כי העברת הנכסים היא מעשה תרמית וזיהוי החייב עם החברה הנ"ל מביאה להרמת המסך ולביטול העברת הרכוש. התהליך עובר להמשך טיפולו של הנאמן במטרה להחזיר לנושים את חובם.
במקרים בהם ישנו חשד של הברחת נכסים באמצעות פתיחת חברה חדשה, יכול אגף מע"מ לסרב לפתוח תיק זה אולם סירוב אפשרי רק לאחר שידוע בוודאות כי פתיחת החברה החדשה מטרתה - הברחת נכסים. על פי רוב, קיים קושי לגלות כי אכן מדובר בגלגול נכסים, ועובדות אלו מתבררות רק לאחר שהתיק נפתח במע"מ.
העברה לקרובי משפחה
הברחת נכסים על ידי העברתם לקרובי משפחה מתבצעת על ידי רישום של קרובי משפחה כבעלים החוקיים של הנכס - לרוב מדובר בנכסי מקרקעין. פעולה זו מונעת מהנושים לבקש עיקולים על נכסים אלו ולמעשה נכסים אלו אינם כלולים בהליך של פשיטת רגל. כמעט ובלתי ניתן לממש נכסים אלו לטובת החזר חובות. הדרך לעקוף זאת היא התייעצות עם עורכי דין. עו"ד מקצועי יעזור להוכיח כי העברת הבעלות תכליתה - הברחת נכסים.
בית המשפט מאפשר לנושים לנקוט בהליכים משפטיים. במקרה שיוכח כי העברת הנכס נעשתה במטרה להבריח נכסים, גם אם העברה הושלמה והנכס נרשם בלשכת המקרקעין יורה בית המשפט להעביר את הנכס לידי הנאמן להחזר חובות. מרגע שהוכרז החייב על פשיטת רגל, וביצע עברות של הברחת נכסים - הדין הוא שלוש שנות מאסר.
מעבר להברחת נכסים ישנם פעולות נוספות שנוקטים החייבים בעת הודעת פשיטת רגל. חלק מהפעולות הן ריקון חשבון החברה, מתן אשראי, קניית ציוד במחיר מופקע וחלוקת הרווח עם הספק - העדפת נושים שאינם מובטחים, מכירת ציוד ועוד. צעדים אלו של החייבים מקשים על החזר החובות לנושים.
חשוב להתייעץ עם עורך דין מקצועי במקרים כגון אלו על מנת לקבל סיוע משפטי מקצועי. עורכי דין בעלי ניסיון וידע עשיר בתחום זה יסייעו לכם בכל מקרה של חשש כי החייב מנסה לבצע הברחת נכסים.
לפנייה אל משרד עורכי דין דורה כהן ויצמן, לחץ כאן
או צור קשר עם נציגי המשרד בטלפון: 03-6093833
|