מדריך מלא בנושא פשיטת רגל
נקלעת לחובות? המליצו לך על הליכי פשיטת רגל?
להלן הסבר על ההליך:
פשיטת רגל זהו הליך המתנהל כנגד אדם אשר לו חובות שאין לו סיכוי סביר לפרוע אותם. מטרת
ההליך היא לקבץ את נכסיו של פושט הרגל, למכרם ולחלק את התמורה בין נושיו במהירות האפשרית ובמינימום הוצאות.
מטרה נוספת של ההליך היא לאפשר לחייב שפשט את הרגל, לפתוח דף חדש בחייו לאחר שיינתן לו הפטר, שזהו פטור מן החובות שצבר. פטור זה הוא אחת מן הסיבות העיקריות שבשלה מבקשים חייבים להיות מוכרזים כפושטי רגל.
מי שמבצע את הפעולות הנ"ל הוא הנאמן אשר תפקידו לנהל ולמכור את נכסי החייב וכן לטפל בתביעות החוב המוגשות על ידי הנושים כנגד החייב. הליכי פשיטת הרגל מכוונים בדרך כלל נגד אדם ולא נגד חברה. נגד חברה ניתן לנקוט בהליך פירוק.
הליכי פשיטת רגל נגד חייבים
מעשה פשיטת רגל: כדי שיהיה ניתן לנקוט הליכי פשיטת רגל נגד החייב על החייב לבצע "מעשה פשיטת רגל".
מעשה פשיטת רגל הוא מעשה או אירוע מתוך רשימה הקיימת בחוק כאשר ביצוע אותו מעשה או קרות אותו אירוע נחשב כביצוע "מעשה פשיטת רגל".
צו הכינוס: במידה ועשה החייב מעשה פשיטת רגל ניתן להגיש נגדו בקשה למתן צו כינוס. צו הכינוס הוא לב ליבו של הליך פשיטת הרגל והוא ניתן לפני ההכרזה על החייב כפושט רגל (ההכרזה מגיעה בשלב מאוחר יותר במידה ואישר זאת בית המשפט).
מטרת צו הכינוס היא לכנס ולאסוף את נכסי החייב במטרה לחלקם בעתיד בין נושיו. בקשה למתן צו כינוס יכול שתוגש או ביוזמת החייב עצמו או ביוזמת נושה של החייב.
במידה וניתן צו כינוס אזי כונס הנכסים הרשמי, אשר הינו גוף ממשלתי אשר לו תפקידים שונים, בהליכי פשיטת הרגל, הנוגעים לעניין התנהגות החייב, נכסי החייב ועוד, ימונה להיות כונס זמני של נכסי החייב (לתקופה של 3 חודשים). מטרת הכינוס היא להגן על נכסי החייב.
בנוסף, ההליכים המשפטיים נגד החייב ,כגון: תובענה, הוצאה לפועל ואמצעי אחר נגד החייב, יעוכבו באופן אוטומטי. הטעם לכך הוא למנוע מנושה ספציפי לנגוס בנכסיו של החייב ובדרך זו לפגוע בכינוס נכסי החייב ובהליכי הגבייה הקולקטיבים.
השלב שבין צו הכינוס לדיון בפשיטת הרגל: החליט בית המשפט לתת צו כינוס, יקבע בהחלטתו מועד לדיון בפשיטת הרגל, שיתקיים 6 חודשים מיום מתן צו הכינוס. במהלך תקופה של 6 חודשים מיום מתן צו הכינוס רשאי כל נושה להגיש לכונס הרשמי תביעה נגד החייב שתיקרא תביעת חוב, שבה מפורט הסכום המגיע לנושה מן החייב.
השלב שבין מתן צו הכינוס ועד הדיון בפשיטת הרגל מכונה גם שלב הבירורים והחקירות, הואיל ובשלב זה נערכים בירורים בעניין מצבו של החייב ונכסיו.
הכרזת פשיטת רגל: לאחר סיום הליכי החקירה והבירור ע"י הכונס הרשמי יתקיים הדיון באם להכריז על החייב כפושט רגל או לא. באם הכריז בית המשפט על החייב כפושט רגל יש לכך מספר השלכות קשות לגבי אותו אדם, קרי יוטלו מגבלות על החייב.
כך לדוגמה חייב שהוכרז פושט רגל לא יוכל לייסד תאגיד או להיות בעל עניין בתאגיד, החייב לא יעשה שימוש בכרטיס חיוב, החייב לא יוכל לפתוח חשבון בנק ועוד. בנוסף, נכסיו של החייב יהיו מוקנים לנאמן ויהיו נתונים לחלוקה בין נושיו.
לאחר ההכרזה על פשיטת הרגל מתחילה עבודתו העיקרית של הנאמן, שתפקידיו בין היתר כאמור מימוש נכסי החייב, הכרעה בתביעות החוב וחלוקת נכסי פושט הרגל בין נושיו.
סיום הליכי פשיטת הרגל: השלב האחרון של פשיטת הרגל הוא הפטר פושט הרגל מחובותיו. ההפטר פוטר את פושט הרגל מכל חוב בר תביעה בפשיטת הרגל ומאפשר לו לפתוח דף חדש בחייו. בכל שלב של הליכי פשיטת רגל יכולים החייב ונושיו להגיע להסדר או לפשרה. כאשר החייב או נושיו הגיעו להסדר או פשרה, יביא הדבר לסיום הליכי פשיטת הרגל.
מה בין הליכי פשיטת הרגל להוצאה לפועל?
הן הליכי פשיטת הרגל והן הליכי הוצאה לפועל מיועדים כמובן לאנשים הנמצאים בחובות. בדיני פשיטת הרגל בהשוואה לדיני ההוצאה לפועל, מצויים אמצעים יעילים יותר להברחות רכוש והעדפות נושים, אולם יש להליכי פשיטת הרגל יתרון בולט והוא כי בהליכים אלו ניתן לקבל את ההפטר המיוחל ולהתחיל דף חדש בחיים שלא כמו בהליכי ההוצאה לפועל.