סיוע משפטי מיידי בטלפון: 1-800-800-891

עורכי דין סדר דין יעוץ משפטי מיידי רשלנות רפואית פשיטת רגל הוצאה לפועל

נישואים פרטיים - נישואין

סעיף 2 לחוק שיפוט בתי הדין הרבניים (נישואין וגירושין), תשי"ג, 1953 קובע: "נישואין של יהודים יערכו בישראל על פי דין תורה."

פקודת הנישואין והגירושין, 1919 קובעת:

"הרשות הרושמת" פירושה הפקיד המסדר את הקידושין, אם היו הנשואין נשואין אזרחיים, האימם, בנישואין לפי דת האיסלם, הכומר בנשואין לפי דת הנצרות, הרב, בנשואין לפי דיני ישראל והשיך של השבט, בנשואין לפי דת הדרוזים.

הסמכות לסדר קידושין ונישואים מסורה כיום לרב, שניתנה לו כשירות לכהן כרב רושם נישואים על-ידי מועצת הרבנות הראשית לישראל ועל-פי סעיף 2(6) לחוק הרבנות הראשית לישראל, תש"ם, 1980.

הרבנות הראשית לישראל ובתי הדין הרבניים מתנגדים בתוקף לעריכת נישואים פרטיים, והדבר אף עוגן בקובץ תקנות הרבנות הראשית משנת תש"י, הידוע כ'חרם דירושלים'.

מגמתן הבולטת של התקנות הללו היתה לבסס את הפיקוח וההשגחה על עריכת נישואים באמצעות רב המוסמך למלא תפקיד זה על-ידי הרבנות הראשית.

אף שנישואין פרטיים תקפים מדין תורה (ובלבד שנתקיימו דרישות ההלכה: אמירת הבעל לאישה "הרי את מקודשת לי בטבעת זו" ומתן הטבעת בנוכחות שני עדים כשרים), חכמי ההלכה הסתייגו מקידושין אלה כבר מקדמת דנא.

הסתייגות זו נבעה בעיקר מן התופעה של "קידושי חטיפה" ו"קידושי ערמה", שאף שאינם אלא קידושי ספק (ספק אם הסכימה האישה לקידושין וספק אם העדים היו כשרים) ויש בהם כדי לדרוש את הדרישה ההלכתית לגט מספק.

אשר על כן נתקנו כבר בזמן הגאונים תקנות האוסרות על עריכת קידושין פרטיים ומחייבות לערוך אותם במעמד הנישואין וקריאת הכתובה בטכס פומבי (לפחות מניין אנשים).

בית הדין הגבוה לצדק הכיר בנישואים פרטיים לצורך רישום רק במקרים בהם הרבנות הראשית לא הושיטה סעד, כמו במקרים של כהן וגרושה או כהן וחלוצה (אלמנה שעברה טכס חליצה).

במקרים בהם בני זוג יהודים, שאין מניעה שינשאו על פי ההלכה, אינם מתחתנים כדרך התקנות , בית המשפט לא יגיש סעד הצהרתי לרישומם כנשואים.

בית המשפט ייתן סעד הצהרתי רק במקרה בו בני הזוג מנועים להינשא הילכתית וטכס הקידושין קוים.

ראה דבריו של הנשיא אגרנט בפרשת חיים שגב אשר קבע מבחן, התקף גם היום, בעניין מתן סעד מבית המשפט בעניין הכרה ורישום נישואים פרטיים בישראל:

"כאשר מסתבר שקיימת מניעה ממשית - בין מניעה הנעוצה באיסור מן הדין ובין מניעה עובדתית (לרבות זו הנוגעת להמשכת יחסי האישות) - בעד סידור נישואין בין הצדדים בעתיד כדת, כי אז לא יהיה מנוס מהמסקנה, שלמבקש הסעד ההצהרתי ולציבור בכללותו - יש אינטרס לגיטימי בהשגת הכרעה שיפוטית מוסמכת, שיהיה בה כדי לקבוע את מעמדם האישי של בני-הזוג עקב מעשה הקידושין הפרטיים שהלה טוען לו (השיקול הראשון).

לעומת זאת, אם מסתבר שלא קיימת כל מניעה כאמור, כך שכל מטרתו של מבקש הסעד אינה אלא להשיג גושפנקה שיפוטית למעשה הקידושין הפרטיים כדי שזו תשמש הוכחה חוקית לכניסתו לברית הנישואין, כי אז יהיה מן הדין להסיק שבשלב זה אין לו אותו אינטרס לקבל את הסעד ההצהרתי המבוקש, שהוא ממין האינטרס שיש להתחשב בו; קל וחומר, שלציבור בכללותו אין שום ענין בכך, הואיל ובנסיבות האמורות"

הנשיא אגרנט- חיים שגב נ' בית הדין הרבני האזורי, צפת בג"צ 130/66, פד"י כא (2),505, 532

נבהיר איפוא כי אומנם החוק אינו אוסר על קיומם של נישואים פרטיים (ולא מטיל כרגע כל ענישה או צעדים משמעתיים כנגד רבנים אשר עורכים טכס זה). אולם ההכרה והרישום בנישואים כאלו יהיו בסמכות בית הדין. במקום בו בית הדין אינו מעניק את הסעד הנ"ל בית המשפט יתערב רק במקרים בהם בני הזוג היהודים מנועים מלהיתחתן.

נסיים כי בעניין זה הכירו הרבנים בנישואיו של יגאל עמיר - נישואים על ידי קידושין באמצעות שליח. מסתבר שגם זה אפשרי.
 

לקריאה נוספת בנושא דיני משפחה: הסכמי ממון

 


מאת: אווה שדה ענבר, עו"ד ומגשרת במשפחה 


פורום יעוץ משפטי

בדיקת זכויות מקרקעין
ייעוץ בנושא הוצאה לפועל
ייעוץ בענייני תעבורה
ייעוץ בנושא דיני משפחה
ייעוץ בנושא דיני נזיקין
ייעוץ בנושא דיני פלילים
ייעוץ בנושא דיני פשיטת רגל
ייעוץ בנושא תביעות אזרחיות
ייעוץ בנושא אחר

פנה אל עורך דין:
שם הפונה:
דוא"ל:
טלפון:
איזור מגורים:
הבעיה שלי בנושא:
תוכן ההודעה:

תחומי התמחות במשרד:
   עורכי דין משפחה, גירושין
   עורכי דין פלילי
   עורכי דין אזרחי מסחרי
   עורכי דין מקרקעין
   עורכי דין תעבורה
   עורכי דין נזיקין
   עורכי דין דיני עבודה
   עורכי דין רשלנות רפואית
   מושגים משפטיים
   פרסום מאמרים משפטיים

פורום יעוץ משפטי לאזרח

הודעות אחרונות בפורום:
- תעבורה
- צביעת ארונות מטבח
- בדיקת רכב
- הצגת ראיות לצד שכנגד
- דיני משפחה
- שעות נוספות בהריון
- זכויות שוכר לאחר מכירת הדירה
- שלום חברים , מנסה לאתר פס"ד ע "א 569/80 ולא מוצא , מוצא הרק איזכורים שלו צד שכנגד טוען שפס"ד זה מוכיח שלא חלה אחריותעל השולח כאשר השלוח חורג מהסמכות שניתמנה לו להבנתי ס 14 בפקודת הנזיקין הוא חדמשמעי כשהמחוקק רוצה לפטור הוא עושה זאת ס56 לפקודת החברות לדוגמא , וגם בו יש החרגות להחרגות אם יש מי שיכול לאר הפס"ד - אודה מאד כמו כן אשמח לשמוע דעתכם האם שולח פטור מאחריות כאשר שלוח חורג מסמכותו [השולח קיבל מוצר להעבירו באמצעות השלוח ל X ובפועל השלוח העבירו ל Y] תודות!
- אכיפה בררנית
- פרט שגוי
- חניה על מדרכה
- רו"ח שלא הגיש עבורי דו"ח שנתי
- ביטול דו"ח חניה
- שמישהו יעצור את העברינים האלו לגזול מכספנו מיד...
- נכות בעקבות שריפה בדירה
- נזקים בדירה שכורה
- שאלה לגבי חידוש חוזה
- וועד בית וחניה
- דוח חניה ע"ש וכתובת נפטר ולא ע"ש היורש המחזיק ברשיון זמני
- דוח חניה בגדרה
- עלויות תחזוקת בניין בדירה שכורה
- הודעה בדואר
- הודעה בדואר
- אישור בדיקות ותשלום שעות נוספות
- יציאה מדירה
טעינה...

תחומים קרובים:
עורכי דין
גירושין
עורכי דין משפחה
עורך דין גירושין
דיני עבודה
הסכם ממון

מפת אתר | תקנון ותנאי שימוש כל הזכויות שמורות © 2013 סדר דין עורכי דין ברשת