|
רשלנות רפואית בחו"ל – מקום ביצוע העוולה
רבות דובר על מקרים בהם אזרח ישראלי פונה לקבלת טיפול רפואי במסגרת שירותי הבריאות בארץ, נגרם לו נזק עקב טיפול רשלני ומוגשת תביעת רשלנות רפואית בה הנתבע הוא הגורם הרפואי שהתרשל, המוסד הרפואי בו הוא מועסק ו\או החברה המבטחת בפוליסת אחריות מקצועית.
כאשר מדובר במקרים של רשלנות רפואית בחו"ל, אין ספק כי המצב מורכב יותר מנקודת מבטם של הנפגעים.
שאלות דומות עולות גם במקרים בהם נעשתה עוולה בישראל, אך הניזוק אינו אזרח ישראלי – מה הדין שיחול במקרים אלו? האם המקרה יישפט לפי החוק הישראלי או לפי החוק במדינה בה לנפגע אזרחות?
בין עם מכורח הנסיבות (רפואת חירום בעת שהות במדינה זרה) ובין אם ביוזמה (נסיעה לצורך טיפול רפואי במדינה זרה), לא אחד אזרחים של מדינה מסוימת נפגעים עקב טיפולים רפואיים רשלניים במדינות אחרות. במקרים אלו, קובע הדין הבינלאומי – פרטי כי הדיון בתביעתם יתקיים במקום בו ניתן הטיפול ובוצעה העוולה.
מצב זה יוצר יתרון מובהק לטובת הנתבעים, שכן מי שנאלץ להתמודד עם תביעה במדינה זרה, עם חוקים זרים ולרוב בייצוג של עורך דין מקומי – הוא התובע.
באילו מקרים של רשלנות רפואית בחו"ל ניתן לתבוע בישראל?
לכללים אלו ניתן למנות שני חריגים חשובים, העשויים לשרת את התובעים. על כן, במקרים של רשלנות רפואית בחו"ל מומלץ מאוד לפנות ראשית אל משרד עורכי דין ישראלי ולבדוק האם קיימת אפשרות להגיש את התביעה בארץ והאם מבחינת ההבדלים בחוק, זוהי האפשרות העדיפה.
כלל התפיסה – מי שבצע את העוולה מגיע לתחומי מדינת ישראל ומסמכי התביעה נמסרים לו בזמן שהותו בארץ. במקרה זה, גם אם מדובר ברשלנות רפואית בחו"ל והנפגע הוא אזרח ישראלי, ניתן להגיש את התביעה בארץ.
כלל ההסכמה – מבצע העוולה מסכים כי התביעה תתנהל בבית משפט ישראלי.
קיימים חריגים נוספים וקצרה היריעה מלפרטם, מקום הדיון במקרה תלוי בחוקי האזרחות והתושבות בכל המדינות אליהן יש זיקה לניזוק או למזיק. כאמור – מומלץ להתייעץ עם עורכי דין ישראלים שיבדקו עבורכם את מכלול האפשרויות, לעיתים בשיתוף פעולה עם משרדי עורכי דין במדינות הזרות.
רשלנות רפואית בחו"ל, תביעה בארץ ודיון על פי החוק במדינה הזרה
במקרים מסוימים יקבל בית משפט ישראלי סמכות לדון בתביעת רשלנות רפואית שאירעה בחו"ל, אך הדיון בתביעה יהיה על פי החוק במדינה בה נעשתה העוולה. מדובר באחד המצבים המורכבים ביותר שעלולים להיווצר בתחום המשפטי.
על מנת להמחיש את מידת הקושי, נתייחס לדוגמא פשוטה – התובע אזרח ישראלי, שנסע לארצות הברית לצורך קבלת טיפול רפואי, אך למרבה הצער הטיפול שניתן לו היה רשלני ונגרם לו נזק. כאמור, בהתקיים חריגים מסוימים, עשוי להיווצר מצב שיאפשר לו להגיש את תביעתו בבית המשפט בישראל, אולם בית משפט זה ידון בתביעה בהתאם לדין האמריקאי במדינה בה אירע המקרה.
מצב זה מערים מספר קשיים על התובע – ראשית, יהיה עליו להיעזר בשרותיהם של עורכי דין ישראלים הבקיאים בסדר הדין בישראל.
בנוסף, ידרשו לו שירותיו של עורך דין אמריקאי הבקיא בחוק של המדינה בה אירע המקרה. בנוסף, על מנת שבית המשפט יוכל לדון במקרה זה על פי חוקי המדינה בה אירע – יאלץ להביא עד מומחה לדין באותה מדינה, שימסור את חוות דעתו המשפטית וייחקר אודותיה.
כפי שניתן להבין, מקרים של רשלנות רפואית בחו"ל הנם מקרים מורכבים מאוד וכדאי שיעמדו לצידכם עורכי דין בעלי ניסיון עשיר בתחום זה.
לפנייה אל משרד עורכי דין דורה כהן ויצמן וקבלת יעוץ משפטי ראשוני חינם,
לחץ כאן: סיוע של עור דין
|
|