|
האם רשלנות רפואית היא עבירה פלילית?
ככלל, רשלנות רפואית היא עוולה אזרחית, בגינה ניתן לתבוע פיצוי כספי. מי שנפגע עקב טיפול רפואי רשלני יכול לתבוע את הגורם הרפואי שהתרשל ולזכות בפיצוי, בהתאם לנזק שנגרם לו. לעיתים, כאשר מדובר ברשלנות חמורה, עשויים המקרים הללו לקבל גם מימד פלילי והגורמים האחראיים יואשמו בסעיפים פליליים.
הדוגמא המובהקת לכך, הנה מקרים של רשלנות רפואית הגורמים למוות ואז יתכן אישום בגין גרימת מוות ברשלנות. חשוב לציין כי לא מדובר במקרים נפוצים, אולם ראוי להכיר ולהבין את משמעות החוק ואת זכויותיו וחובותיו של כל צד לעניין.
באילו מקרים טיפול רפואי כושל הנו עילה לתביעה?
על מנת לטעון כי טיפול רפואי כושל שהותיר נזק הנו תוצר של רשלנות רפואית בגינה זכאי הנפגע לפיצוי – יש לבסס 2 טענות עיקריות:
- קיומה של חובת זהירות בין הגורם הרפואי, לבין המטופל והפרתה
- היווצרות של נזק עקב הפרתה
רשלנות או הפרה של חובת זהירות, תיבחן ביחס להתנהלות המצופה מ"האדם הסביר", כאשר ככל שהסטייה גדולה יותר והנזק משמעותי יותר, כך יחשב מעשה הרשלנות חמור יותר. במקרים מסוימים, עצם ההתנהלות החמורה עלולה לחשוף את הגורם הרפואי לאחריות פלילית, גם אם הנזקים שנגרמו אינם כה חמורים.
יחד עם זאת, חשוב לציין כי הרוב המכריע של המקרים התייחס לאירועים של מוות כתוצאה מרשלנות הרופאים. אם נפגעתם עקב מקרה חמור במיוחד, ניתן לבחון את האפשרות להגיש תלונה גם במשטרה ובמידה ותימצא עילה לכך – ייפתח גם הליך פלילי לצד ההליך האזרחי.
חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין בטרם פנייתכם למשטרה או למשרד הבריאות בתלונות. לעיתים, מידע שתמסרו במעמד התלונה עלול לפגוע בתביעת הנזיקין שהנכם עתידים להגיש. לאחר הגשת התלונה במשרד הבריאות, התלונה תיבחן על ידי הוועדה שתתייחס להתנהלות הרופא וטיב עבודתו. היה וימצא כי אכן התרשל – יוכל נציב הקבילות להטיל עליו מגוון סנקציות ואף לשלול את רישיונו לעסוק במקצוע.
ההבדל בין מעשה פלילי של רשלנות לבין טעות אנוש
למרבה הצער, מקרים של מוות בעקבות טיפולים רפואיים כושלים קורים, עצם העיסוק בתחום כמו רפואה, הדורש קבלת החלטות שיש בהן להכריע בענייני חיים או מוות, טומן בחובו את הסיכון הזה. בחלק מן המקרים, מדובר בטעות אנוש מצערת ולא במעשה בו ניתן להאשים את הרופא.
הדרך לבחון את התנהלותו של הרופא במקרים אלו, היא ביחס למצופה מה"רופא הסביר". מחובתו של רופא סביר לפעול במקצועיות ובזהירות כלפי מטופליו, בהתאם לידע הרפואי ולסטנדרטים הקיימים בעולם הרפואה. אולם לא ניתן לצפות ממנו למצוא ולאבחן כל בעיה רפואית ולרפאה.
יפה לעניין זה, התייחסותו של כבוד השופט רבלין, באחת הפסיקות, בה התייחס לנושא הפרת חובת הזהירות והציפיות שראוי לצפות מהרופא הסביר: "לשם פתרון השאלה, האם רופא הפר את חובת הזהירות שהוא חב לחולה, יש לבחון את סטנדרט הטיפול הרפואי הסביר בעת ההפרה. אין לבחון את סטנדרט הטיפול הסביר בראיה מאוחרת או בחכמה שלאחר מעשה".
לקבלת סיוע משפטי ללא כל התחייבות מצידך, לחץ כאן: יעוץ משפטי
או צור קשר עם נציגי המשרד בטלפון: 03-6093833
|
|