|
כיצד מחושבים מזונות ילדים?
חוק המזונות קובע חובה כללית של כל אדם לשאת במזונות ילדיו הקטינים. זאת, בין אם נולדו ילדים אלה במסגרת הנישואין, ובין אם לאו.
אדם חייב במזונות ילדיו הקטינים, שגילם אינו עולה על 18, על פי הדין האישי החל עליו דהיינו, על פי דין שתחולתו נקבעת באופן אישי על בסיס השתייכותו הדתית, לאומית או מקום מושבו הקבוע, על כן הורים יהודיים יחויבו במזונות על פי דיני ישראל. אדם שעל פי הדין האישי החל עליו אין הוא חייב במזונות ילדיו הקטינים, יחויב במזונות אלו על פי הקבוע בחוק המזונות. במאמר זה נסקור בקצרה, את חובת ההורים לשאת במזונות הקטינים, לפי דיני ישראל.
מזונות ילדים עד גיל 15 - חובת האב
לגבי ילדים עד גיל 6 האב חייב ב"מזונות מן הדין", וניתן לגבות מזונות אלה גם בכפיה, נגד רצונו של האב. תקנות הרבנות הראשית משנת תש"ד הגדילו את הגיל שעד אליו חייב האב במזונות מן הדין - עד גיל 15. האם פטורה מתשלום מזונות אלו.
מזונות ילדים לאחר גיל 15 - חובת האב מדין צדקה
לא ניתן לגבות מזונות מדין צדקה בכפיה אלא אם כן יכול האב לעמוד בהם כלכלית. שיעור המזונות של ילד החל על האב, הן לפני גיל 15 והן לאחריו, הינו בכל מקרה לפי צרכיו ההכרחיים של הילד. על המזונות להיות בשיעור המספיק למימון הדברים הבסיסיים שבלעדיהם הילד לא יכול להתקיים ממש, כגון: מזון, הלבשה, הנעלה, מדור, חינוך, צרכים בריאותיים וכדומה.
מעבר לצרכיו ההכרחיים של הילד, בכל גיל- מדין צדקה, כל הורה (האב והאם יחד) בהתאם להכנסותיו, צריך לשאת במזונות בסכום שיאפשר לילד לחיות באותה רמת חיים אליה הורגל הילד בעת שהיו הוריו נשואים, או ברמת חיים ראויה.
צרכים מדין צדקה מוגדרים כצרכים עודפים שאינם חיוניים לקיומו של הילד, כגון: חוגים, מתנות, בילויים וכדומה. בנוגע לבגיר, שגילו עולה על 18, יחויבו הוריו במזונותיו בהתאם להסדר הקבוע בחוק המזונות - בהתקיים שלושת התנאים הבאים:
- להורה יש אפשרות כלכלית לשאת במזונות ילדו הבגיר, לאחר שסיפק את צרכיו, צורכי בן זוגו וצורכי ילדיהם הקטינים.
- לילד הבגיר אין יכולת לספק בעצמו את צרכיו.
- הילד אינו יכול לקבל מזונות בן זוג או מזונות מעיזבון.
קיימת חזקה בפסיקה, שתלותו הכלכלית של הילד בהוריו נמשכת עד תום שירות החובה הצבאי. לפיכך, אב חייב בתשלום מזונות ילדיו הבגירים עד תום שירות החובה וזאת בהתקיים שלושת התנאים לעיל. ואולם חיוב האב במזונות יהיה בשיעור של 1:3 בלבד מגובה מזונות הילדים עד גיל 18.
תביעת מזונות לילדים הינה, ככלל, בסמכות בית משפט לענייני משפחה. בית הדין הרבני יהיה מוסמך לדון ולהכריע בתביעת מזונות הילדים, רק אם היא תוגש לו בהסכמה על ידי שני ההורים. קיימת דעה לפיה בית הדין הרבני נוטה לפסוק סכומי מזונות נמוכים מהסכומים הנפסקים על ידי בית המשפט לענייני משפחה.
ישנה חשיבות מכרעת לקבלת יעוץ משפטי מקצועי בהליך גירושין, בפרט כאשר מעורבים ילדים ולהתנהלות ההליך יהיו השלכות קריטיות על עתידם. מומלץ מאוד להתייעץ עם עורכי דין בעלי ניסיון וידע עשיר בתחום זה, בטרם קבלת כל החלטה בנושא.
או צור קשר מיידי עם עו"ד דיני משפחה בטלפון: 03-6093833 |
|