|
תנאים לבקשת צו מאסר נגד החייב
צו מאסר בהליך הוצאה לפועל הוא הליך שיוזם נושה כלפי החייב, ובמסגרתו רשאי ראש ההוצאה לפועל לפסוק כנגד חייב 7 ימי מאסר לצורך תשלום החוב. בעבר צו המאסר היה סעד מקובל ונפוץ במחוזותינו אך כיום המאסר נחשב לעונש קשה במיוחד והחוק מאפשר את ההליך, רק בהתקיים שני תנאים:
התנאי הראשון, הוא שמוצו כל הדרכים האחרות מלבד המעצר. תנאי נוסף - שאכן המעצר הוא אפקטיבי לתשלום החוב, דהיינו חייב שהמאסר לא יקדם את תשלום חובו מפאת חוסר יכולתו האמיתית לשלם את החוב לא ייאסר.
שינוי זה בעמדת בית המשפט התרחש בעקבות המהפכה החוקתית וקבלתו של חוק יסוד כבוד האדם וחירותו, הקובע ברחל בתך הקטנה "אין נוטלים ואין מגבילים את חירותו של אדם במאסר, במעצר, בהסגרה או בכל דרך אחרת אלא בחוק, לתכלית ראויה ובמידה שאינה עולה על הנדרש".
עמד על כך סגן נשיא בית המשפט העליון מנחם אלון בבג"ץ 5304/92 פר"ח נ. שר המשפטים בקובעו "מטרתם של הליכי ההוצאה לפועל היא לממש את פסק דינו של בית המשפט על ידי ירידה לנכסי החייב, ולא על ידי ירידה לחייו של החייב. אשר על כן, והדבר אינו שנוי במחלוקת, כאשר ברור שלחייב אין היכולת והאמצעים לשלם את החוב, אין אוסרין אותו על אי תשלום החוב".
נסיבות בהן ניתן לבקש צו מאסר
הדברים האמורים הקשיחו ביותר את ידו של ראש ההוצאה לפועל על ההדק, ומהם נגזר שבכדי לאסור אדם יש שיתקיימו נסיבות מיוחדות ביותר:
ראשית, שהחייב קיבל אזהרה על פתיחת תיק הוצאה לפועל נגדו. לאחר מכן, צו המאסר יינתן אך ורק אם לאחר 21 ימים מקבלת האזהרה החייב לא טרח לבצע אחד מאלה.
לא התייצב לחקירת יכולת – חקירת יכולת היא תנאי למאסר וזאת בשל העובדה שהמאסר נועד לשרת את מטרת תשלום החוב, ולא מתפקידו להעניש, אם מתברר בחקירת היכולת שחייב אינו יכול בתשלום החוב אין אוסרים אותו. למידע נוסף, לחץ כאן: חקירת יכולת
תנאים נוספים:
- לא טען טענת פרעתי
- לא הגיש התנגדות לפסק דין / ביצוע שטר
- לא ביקש איחוד תיקים / צו לתשלומים
- וברור מאליו, שלא שילם את החוב כולו או מקצתו בהתאם להסדר
חוב מזונות, חריג לכלל
חוב מזונות הוא חריג לכלל שם ניתן לאסור אדם לפני ביצוע חקירת יכולת, והמאסר גם יכול שיעלה על תקופה בת 7 ימים, הסיבה לכך היא החלטה של בית המשפט אשר כבר למעשה חקרה את יכולתו של החייב, כאשר פסקה את סכום המזונות שהיא פסקה, והחשיבות החברתית שאנו נותנים לתמיכה במשפחה אל מול חוב רגיל. לקריאה נוספת בנושא, לחץ כאן: גביית מזונות בהליך הוצל"פ
צו מאסר, כיצד להתגונן?
במאמר זה, ראינו כי בנסיבות חריגות רשאי ראש ההוצאה לפועל לאסור אדם לשבעה ימים וזאת מבלי להזדקק לפסק דין של בית המשפט. הנ"ל מהווה חריג ועל כן משתמשים בו במשורה ורק בנסיבות קיצוניות.
חייב שנקלע לתיק בהוצאה לפועל זקוק לייעוץ משפטי להתגונן כנגד מעצרים, והליכים דומים אשר הנושה יכול להפעיל כנגדו, ישיבה בחיבוק ידיים ואי טיפול מקצועי סופה שתגרום לנזק גדול יותר ממה שהיה יכול להיגרם.
לסיוע משפטי מיידי בתחום הוצאה לפועל, לחץ כאן: יעוץ משפטי
או צור קשר עם נציגי המשרד בטלפון: 03-6093833
|
|